Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bèta Industrie:

"Goed voorfilteren is eerste stap op weg naar circulair watergebruik"

Tholen - Het begon met 50 micron, werd 40 micron, toen 20 micron en inmiddels is het mogelijk om met de voorfiltratie machines van Bèta Industrie tot 10 micron water te filteren. Wie weet dat 1000 micron gelijk staat aan 1 millimeter, snapt dat water daarmee eenvoudig ontdaan kan worden van vuil. En dat zonder constant nieuwe filters te moeten plaatsen zoals nu vaak nog het geval is. Sjoerd Scholte, Bèta Industrie: "Door middel van trilling blijven de vaste stoffen achter en houdt je schoon water met daarin kostbare voedingsstoffen over."



Zo'n anderhalf jaar geleden kreeg Bèta Industrie de vraag vanuit de glastuinbouw om mee te denken over waterfiltratie. De zuiveringswetgeving, die sinds 1 januari 2018 geldt, zorgt voor telers voor een flinke uitdaging. Het bedrijf met meer dan dertig jaar ervaring in uiteenlopende takken van de procesindustrie was tot op dat moment vooral bekend met het filteren van water bij geothermieprojecten. Sjoerd: "Als relatieve buitenstaander keken wij toch even anders naar bepaalde processen, waardoor we tot een systeem gekomen zijn dat nog niet bestond maar dat wel hartstikke goed werkt." Bèta Industrie is met het systeem genomineerd in de MKB Innovatie Top 100.

Rendement
De zeefmachine van Bèta Industrie is inmiddels bij zo'n 100 bedrijven geplaatst. Sjoerd: "Na filtratie is het water dermate schoon, dat ook de UV-filter nadien beter presteert. Een normaal UV-systeem kan 10 kuub per uur verwerken, maar zonder goede voorfiltratie wordt vaak maar 6,5 tot 7 kuub per uur gehaald. Het aangeboden water uit de zeefmachine bevat maar heel weinig vuil en dus haalt de UV-filter bij sommige telers nu wel weer een rendement van nagenoeg 100 procent."



Sjoerd: "In de ouderwetse situatie moeten filters om de zoveel dagen of zelfs om de paar uur teruggespoeld worden, maar juist dat kan nu niet meer omdat lozen van spoelwater verboden is. Het opvangen van spoelwater is lastig en kost veel tijd en geld. Wij trillen het vuil eruit en maken het mogelijk het water circulair te hergebruiken. Daarbij komt dat je geen filterverbruik hebt en dus geen extra kosten omdat je filters moet blijven aanschaffen. Verder is een bassin vol slib dat leeggezogen moet worden ook verleden tijd."

Keuze maken
In tegenstelling tot de berichtgeving over de zuiveringswet, moeten veel bedrijven volgens Sjoerd nog een keuze maken. Sjoerd: "Het is extreem druk op dit moment. Wij bouwen de machines in Nederland en hebben een levertijd van zo'n 1 tot 2 weken. De installatie gebeurd door installateurs die de teler zelf kiest en juist daar ontstaan nu lange wachttijden van zo'n 10 tot 20 weken."



Zodra alle glastuinbouwbedrijven in Nederland een keuze hebben gemaakt, verwacht Sjoerd dat ook het buitenland volgt. Onlangs verhuisde Bèta Industrie naar een groter pand en daardoor heeft het bedrijf meer voorraadcapaciteit. Sjoerd: "Wij ontvangen al veel aanvragen vanuit de Verenigde Staten en Canada en ook België kijkt naar Nederland op het gebied van waterzuivering. Glastuinbouw is een kleine markt voor ons, maar wel een heel interessante."

Voor meer informatie:
Bèta Industrie
www.beta-industrie.nl

Sjoerd Scholte
sjoerd.scholte@beta-industrie.nl