Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Inkomenscrisis Ierse vollegrondsgroententelers"

IFA Horticulture voorzitter Paul Brophy roept de detailhandel, bemiddelaars en de foodservicesector in het algemeen op om groententelers te ondersteunen die momenteel geconfronteerd worden met een inkomenscrisis vanwege een combinatie van atypisch weer, stijgende inputkosten en arbeidskwesties.

Hij zegt dat er een dringende herziening nodig is van de prijzen die telers krijgen om de huidige bedrijfssituatie te weerspiegelen. De situatie is vooral acuut bij vollegrondsgroenten.



Brophy: "De lente en de vroege zomer werden gekenmerkt door ongebruikelijke weerspatronen. Telers hadden eerst te maken met moeilijke late zaaicondities in het voorjaar en nu met zeer droge omstandigheden. Dit zal resulteren in financieel verlies door lagere oogsten, maar telers maken ook veel extra kosten om de ergste gevolgen van het huidige gebrek aan regen tegen te gaan. Veel regio's in het oosten en zuidoosten hebben de afgelopen acht weken weinig of geen regen gehad en de komende dagen lijkt er nog geen verlossing te verwachten."

De IFA voorzitter voegde eraan toe dat deze moeilijke weersomstandigheden samenvielen met een stijging van de inputprijzen over de hele linie dit jaar, waaronder flinke kostenverhogingen inzake arbeid, verzekering, pachtprijzen, diesel en kwaliteitsborging.

Volgens Brophy heeft de IFA vaker voor deze inkomenscrisis gewaarschuwd: "Het voortzetten van oneerlijke handelspraktijken bij de detailhandelaren, zoals verkoop onder de kostprijs, onhoudbare kortingen en aanbestedingen, hebben geresulteerd in onhoudbare melkveeprijzen. Telers kampten voortdurend met lage rendementen en konden het alleen overleven door geweldige oogsten en recente seizoenen met goed weer. In de bestaande omzet is geen ruimte voor natuurlijk oogstverlaging, weergrillen, stijging van de inputkosten en herinvestering in landbouwbedrijven."

Volgens de voorzitter is IFA momenteel in gesprek met retailers en bemiddelaars om de ernst van de situatie te benadrukken. Veel vollegrondsgroentenbedrijven hebben al gewassen aan de elementen verloren en zonder positieve interventie van bedrijven aan het eind van de AGF-keten zullen deze telers dit seizoen mogelijk niet overleven.

Brophy herinnert retailers eraan dat ze als leden van de Bord Bia Origin Green Scheme medeverantwoordelijk zijn voor de economische duurzaamheid van de primaire producent. Telers die versproducten van topkwaliteit aan hen leveren, zijn ook lid van Origin Green en hij roept retailers dan ook op om solidariteit te betonen en steun te verlenen in deze moeilijke tijd.

Voor meer informatie:
Irish Farmers' Association
Irish Farm Centre, Bluebell, Dublin 12
+353 (1) 4500266
info@ifa.ie
www.ifa.ie
Publicatiedatum: