Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Komkommers en bramen met klem vast aan de draad

Tholen - Tuinderij Joosen teelt zowel komkommers als bramen en hoewel het eindproduct natuurlijk totaal anders is, geschiedt de opkweek van beide planten recht naar boven. Daarom gebruikt Wim Joosen de gewasklem Qlipr van PellikaanQ in beide gewassen.
 
Zachtfruit in de kas staat de laatste jaren flink in de belangstelling, maar gebeurt al veel langer. Wim Joosen, teler uit het Belgische Brecht, zette ruim tien jaar geleden al bramen in de kassen die hij eerder voor komkommers gebruikte. De komkommerteelt zette hij voort in de nieuwere delen van zijn kwekerij. Inmiddels staan er ook frambozen in zijn kwekerij, die in totaal anderhalve hectare groot is. "De warmtebehoefte van de gewassen is totaal verschillend, dus we telen ze in verschillende zones. Dankzij de WKK kunnen we het hele seizoen aan de warmtevraag voldoen."
 

Qlipr in komkommerteelt...

Wim teelt elk jaar vier rondes komkommers aan de hoge draad. Aan de gewasdraad hangen twee gewashaken die aan elkaar bevestigd zijn, om het eerste deel van de opkweek te overbruggen. In de komkommers is Wim al meer dan tien jaar trouw gebruiker van de Qlipr. Dankzij het gewasklemsysteem wordt de plant met een klem aan de draad vastgezet.


... en bij de bramenplanten

Toen de teelt van bramen daar tien jaar geleden bijkwam, werd de Qlipr ook daar ingezet. "Net als de komkommerplant groeien de bramen in de opkweek ook recht naar boven. Wat dat betreft is de toepassing niet anders", vertelt Wim Joosen. De planten groeien langs een afbreekbaar juten touw omhoog.

Eenvoudig te gebruiken.

Tijdbesparend
Per twee stengels gebruikt Wim één gewasklem: iedere tien dagen wordt deze klem naar boven gezet. Voordat de teler met Qlipr werkte, zette hij de planten vast met een max-stang. "Maar omdat ik de planten opkweek tot 3,5 meter in plaats van de gebruikelijke 2,5 meter was dat erg lastig", vertelt hij. "Dat wil ik wel blijven doen, omdat ik met de 3,5 meter opkweek meer productie kan oogsten." Voor Wim is het werken met Qlipr daarom ideaal. "Het is heel eenvoudig en ook op en top duurzaam. Hierdoor bespaar ik op arbeid en realiseer ik een hogere productie."
 

Gezelligheid in de stand van Qlipr tijdens Greentech 2018.

Voor meer informatie:
PelikaanQ Gewasklemsystemen B.V.
+31 (0)492 33 03 77
info@pellikaanQ.com

Tuinderij Joosen
www.tuinderijjoosen.be