Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Klaas van Egmond, Delphy:

"Robot vertelt teler of een plant ziek wordt"

Tholen – Tijdens de Greentech in Amsterdam won scoutrobot IRIS! de Innovation Concept Award. Het is het resultaat van samenwerking tussen diverse tuinbouwbedrijven. Metazet-FormFlex, Micothon bouwde de hardware, Ecoation werkte aan de sensortechnologie, terwijl Delphy teelttechnische kennis toevoegt.



De robot kan met diverse sensoren informatie verzamelen over het gewas. "De robot telt vruchten, bepaalt de kleur ervan, kan ziektes herkennen en geeft informatie over het klimaat in de kas. Met al die data kan de teler de status van het gewas precies in beeld brengen", legt Klaas van Egmond van Delphy uit. "Met Delphy Digital kunnen we vanuit de data de vertaalslag maken naar acties voor de plant."


Klaas van Egmond en Aad van den Berg tijdens de Greentech 2018.

Steeds slimmer
"Het mooie van kunstmatige intelligentie is dat de robot in de toekomst steeds slimmer wordt. Door data uit het verleden te vergelijken met de input van het moment, kan de robot de data steeds beter 'begrijpen'".

Klaas legt uit dat de sensoren heel detaillistisch naar de plant kunnen kijken. "Als een plant ziek wordt, maakt hij direct antistoffen aan. Dat is in het beginstadium met het menselijk oog nog niet te zien. De robot vangt die signalen wel al op en bepaalt – op basis van kunstmatige intelligentie – welke ziekte of plaag het betreft. Die informatie wordt gecommuniceerd naar een app waarmee de teler gericht actie kan ondernemen."

In Canada is de robot al op de markt. Naar verwachting komt de robot na de zomer in Nederland op de markt.


Voor meer informatie:
Delphy
www.delphy.nl

Klaas van Egmond
+31 641 900 572
k.vanegmond@delphy.nl
Publicatiedatum: