Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
JB Hydroponics:

Telen in 50-liter containers los van de grond

Tholen – JB Hydroponics staat bekend als goot- en substraatleverancier, maar ook containers gaan vanuit Maasdijk de hele wereld. De teelt van groenten komt steeds vaker los van de grond, zowel in Nederland als internationaal. Goot- en substraatspecialist JB Hydroponics biedt voor die telers op maat gemaakte oplossingen. Sinds 2017 hoort daar ook een gootsysteem bij waarop grote containers met een inhoud van 50 liter staan. Jack, JB Hydroponics: "Voor een normale teelt zijn de bakken van 50 liter te groot, maar wetgeving in Canada maakt het mogelijk om in dit systeem biologisch te telen."


 
Het systeem ontstond na een vraag van een grote Canadese tomatenteler. In 2017 werd het systeem, de JB Hydroponics Organic Growth System, voor het eerst geleverd. Jack: "Om in Canada je teelt biologisch te mogen noemen is per vierkante meter minimaal 60 liter substraat nodig. Met dit systeem is dat eenvoudig mogelijk." In Nederland moeten biologische groenten wel grondgebonden geteeld worden.

Recirculeren
De stalen goten in het systeem komen oorspronkelijk vanuit de rozenteelt, maar zijn nu eigenlijk voor alle mogelijke gewassen inzetbaar. Door de goten is het mogelijk recirculerend te telen. Jack: "In principe maken wij stalen teeltsystemen, maar wij maken ook containers. Die tekenen, ontwikkelen en maken we dan in samenspraak met onze klanten."



Kaarsrecht
Inmiddels wordt ook een tweede project in Canada uitgeleverd bij een komkommerteler. Ook vanuit Frankrijk is er interesse. Jack: "Op de GreenTech kwam er een Franse teler langs die al in containers teelt. Hij doet dat nu nog met zelfgemaakte sleuven met folie in de grond. Met ons systeem kan hij in containers blijven telen, maar dan kaarsrecht."

De goten worden op maat in de kas aangebracht. Jack: "We maken de goten op lengte in de kas met een machine. Van voor tot achter in de kas leggen we op die manier in een keer het hele systeem neer. Eerst gaat het staal naar de locatie, dan volgt de machine, waarna ook het personeel naar het project vertrekt. Op die manier zorgen wij dat de goten goed op lengte in de kas komen te liggen."

Voor meer informatie:
JB Hydroponics
www.jbhydroponics.com
info@jbhydroponics.com