Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Grenzeloze creativiteit met tomaten

Hoe zal de tomatenmarkt veranderen als er wordt afgestapt van de gangbare patronen en bekende wegen en wordt overgegaan op nieuwe en onontgonnen paden? Zou het mogelijk zijn om dan ook ongewone tomaten te creëren?

In Italië, bij het onderzoekscentrum United Genetics Italia, is men al goed op weg om een product te bieden met eigenschappen die niet alleen goed zijn voor het oog, maar ook voor de smaakbeleving (Unigenseedsitaly.com).




De geschiedenis
United Genetics Italia werd in 1994 opgericht door Remo Ludergnani en Mario Martinelli en is een belangrijke speler geworden op de nationale en internationale markt van groentenzaden, in het bijzonder tomaten voor de verwerkende industrie en voor de versmarkt.

Op 20 september 2013 vestigde de United Genetics-groep zich in Californië en met vestigingen in Italië, Spanje, Turkije, India, de Filipijnen, Chili en Mexico is het volledig onderdeel van de Japanse gigant Kagome, dat in 1889 werd opgericht. Het heeft meer dan 35 vestigingen wereldwijd, van de VS tot Australië en de geconsolideerde omzet in 2017 bedroeg 2 miljard dollar. Daarmee is Kagome het belangrijkste Japanse bedrijf voor het verwerken van tomaten, groenten en fruitproducten in het algemeen.

De overname van United Genetics door de Japanse gigant is uiterst strategisch en daarmee stelt het zich in staat om belangrijke synergieën te creëren. Het doel is om de toeleveringsketen te sluiten en een verticale integratie te creëren van het onderzoek van het zaad tot het eindproduct.



Italiaanse en Japanse medewerkers van United Genetics en een aantal gasten. Staand, van links naar rechts: Mario Martinelli (GM United Genetics Italia), Masatoshi Ichikawa (Kagome Japan), Gaetano di Maio (teler in Sparanise), Luca Iacovacci (teler in Fondi), Antimo Pedata (vertegenwoordiger United Genetics voor de regio Campanië). Gehurkt, van links naar rechts: Maurizio Di Martino (Tecnicus United Genetics Sicilië), Andrea Campus (Sales and P.D. Manager United Genetics Italia) en Giuseppe Manilia (teler United Genetics).

Als onderdeel van dit programma worden er aanzienlijke investeringen gedaan in Italië. Zo worden de faciliteiten in Parma gemoderniseerd en het onderzoekscentrum in Fondi wordt verder ontwikkeld. De implementatie van een onderzoekscentrum in Almeria is gewijd aan paprika en onlangs opgezet.



Teler Giuseppe Manilia met een van zijn creaties, de zwarte tomaat.

Oneindige creativiteit met tomaten
Veel andere zaadbedrijven in de wereld zijn ook creatief met onder ander tomaten. Alleen nu is er een zeer duidelijke en onderscheidende bedrijfsfilosofie naast een enorm genetisch erfgoed en gepassioneerde en zeer ervaren mensen. "Eerst de kwaliteit, dan het bedrijf", legt het bedrijf uit, zich ervan bewust dat het commerciële succes slechts het natuurlijke gevolg is van het werk dat is gedaan. Het grootste voordeel is de co-existentie van westerse en Aziatische genetische banken ten dienste van de verbetering van de tuinbouwrassen.



Traditionele vormen met visuele provocaties.

Met dank aan Andrea Campus, Sales en P.D. manager van United Genetics Italy en een man met veel ervaring in de zaadsector, wordt er nu geëxperimenteerd in kassen en kunnen de genetici hun creativiteit de vrije loop laten. Tomaten met ongewone kleuren en vormen, van fel geel tot oranje, tot paarsachtig rood en zwart. Er zijn 606 verschillende hybriden waarvan sommigen in een vergevorderd stadium.



Een reeks tomatenhybriden speelt met de aanwezigheid van anthocyanines met interessante gevolgen die de tomaat bijvoorbeeld donkerder maakt.



De tomaat is esthetisch aantrekkelijke en de binnenkant is stevig en sappig.


Foto boven: tomaten met een hoog gehalte aan anthocyanines. Hieronder: de vergelijking tussen de interne stevigheid van deze tomaten



Een soortgelijk kenmerk is te vinden bij 'bruine' tomaten, dat ook kan worden toegepast bij datterino tomaatjes. Zowel mooi om naar te kijken als goed om te eten. Ze zijn zeer productief, niet onderhevig aan breken en goed bestand tegen ziektes.



Boven en beneden: mooie tomaten



Er zijn ook tomaten met een hoog gehalte aan lycopeen, een kenmerk dat vaak wordt gereserveerd voor industriële tomaten omdat dit het vruchtvlees een felle rode kleur geeft.



De levendige rode kleur door een hoog gehalte aan lycopeen.

Door middel van kruising tussen traditioneel genetisch erfgoed en wilde tomaten zijn er innovatieve hybriden geteeld in termen van kleur en smaak. De selectie van het type suiker en hun verhouding (sucrose en fructose in relatie tot glucose) zorgt voor verrassende aromatische resultaten.


Boven: kruising tussen traditionele tomaten en wild genetisch materiaal (Galapagos-tomaten). Beneden: tomaten met een hoger percentage sucrose in de aanwezige suikers.



Maar er zijn nog meer verrassingen. Naast traditionele tomaten, met een consistente schil, zijn er die met een zogenaamde plakkerige schil, een oppervlak zonder een echte bovenste cuticula, wat de tomaat ongewoon glanzend, bijna gelatineus maakt.



De genetische eigenschap van de transparante schil is wat de rode tomaten roze maakt. "Zolang we, samen met deze connotatie, de originele smaak van de Momotaro-tomaat maar behouden. Het is een variëteit die afkomstig is uit Japan en niet alleen beroemd is vanwege zijn roze kleur, maar vooral vanwege zijn eigenaardige organoleptische kenmerken", zegt teler Giuseppe Manilla.


Roze tomaat

De hele toeleveringsketen profiteert ervan
Deze en andere manieren van genetische verbetering kunnen mogelijk een echte 'paradigmaverschuiving' te weeg brengen. De nieuwe voorstellen hebben opbrengsten, efficiëntie en weerstand die vergelijkbaar zijn met de meest gebruikte verse tomaten, waardoor echte voordelen voor de actoren van de gehele toeleveringsketen mogelijk zijn.





In een context waarin consumptie de smaak en de verwachtingen verandert, wedt United Genetics Italy-Kagome Group op de concrete mogelijkheid van een vruchtbare dialoog en een alliantie tussen onderzoek en innovatie van zaden en de tafel van de eindconsument.

Contact:
United Genetics Italia S.p.A
Strada Traversante Ravadese, 60/A
43122 PARMA
Email: unigenit@unitedgenetics-italy.com
tel. +39 0521 642032 / 642059 r.a.
fax +39 0521 642498
 
Mario Martinelli
General Manager
Email: Mario.Martinelli@unitedgenetics-italy.com
Mobile: +393356152121
 
Andrea Campus
Sales and Product Development Manager
Email: andrea.campus@unitedgenetics-italy.com
Mobile: +393498805313
 
Nord Italia
Dr. Alberto Baratta – Area Manager
Email: alberto.baratta@unitedgenetics-italy.com
Cell. +39 335 7739233
 
Centro Italia/ Sardegna
Dr. Nicola Di Ienno – Area Manager
Email: nicola.diienno@unitedgenetics-italy.com
Cell. +39 335 1870919
 
Sud Italia
Dr. Antonio De Rosa – Area Manager
Email: antonio.derosa@unitedgenetics-italy.com
Cell. +39 366 6845751
Publicatiedatum: