Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Xander van der Zande, Dan Dutch:

"Automatisch gotensysteem klaar voor wereldwijde uitrol"

Tholen - Wereldwijd neemt de populariteit van teelt op water toe. De Deense FGM en Danvan hebben hier een paar jaar geleden al een systeem voor ontwikkeld. Met nieuwe partners wordt het nu wereldwijd uitgerold. "De vraag naar hoogwaardige systemen neemt toe", vertelt Xander van der Zande van DanDutch, die zich op de nieuwe markten richt.

Geen druppel verlies
Je kunt er op de GreenTech bijna niet omheen: de teelt van bladgroenten op water middels goten is geen noviteit meer, maar is een gevestigde techniek. De voordelen zijn bekend. Ten opzichte van de traditionele teelt in de vollegrond vergt het weinig arbeid en is er meer controle op het gewas. Water en voedingsstoffen kunnen heel precies worden toegevoegd. Zo is er geen druppel verlies. En dat zijn allemaal onderwerpen die wereldwijd van belang zijn.


Lene Holmbech (Staal-Plast), Ulrik Rasmussen (FGM), Jacob Sorensen (Staal-Plast) and Xander van der Zande (Dan Dutch) at the Greentech.

Als een van de eerste gingen de Deense bedrijven FGM en Danvan met deze manier van telen aan de slag. In de afgelopen jaren is het door hen ontwikkelde teeltsysteem met beweegbare NFT-goten bij diverse Scandinavische kwekerijen geplaatst. Nu zijn ze klaar voor wereldwijde uitrol. Xander gaat de boer op in Aziƫ. Hij heeft de afgelopen jaren ervaring opgedaan in zowel de Deense als de Aziatische tuinbouw en combineert dit met zijn kennis van water en logistiek. "We zien dat de vraag naar hoogwaardige systemen in Aziƫ toeneemt. Daarnaast gaan we ons ook richten op Amerika en het Midden-Oosten", vertelt hij.

Enkellaags en meerlaags
Bij Robbe's Little Garden Ltd in Finland is het systeem in gebruik. Zowel enkellaags in de kas, als meerlaags in de vertical farm.





Mechanisch verplaatsen
Het systeem van FGM en Danvan bestaat uit goten waarin de jonge planten worden gepoot. De goten worden naarmate het teeltproces vordert, mechanisch steeds verder naar voren gebracht. Aan de andere kant van de kas wordt er geoogst. De lege goten kunnen na een grondige reiniging weer aan het begin worden geplaatst.



Op maat
Niet alleen in de kas biedt dit een oplossing, ook bij een meerlaags indoor farm komt het systeem handig van pas. "Of het nu gaat om sla, ijsberg, rucola of kruiden, het gotensysteem kan helemaal aangepast worden aan de maat van de gewassen", zegt Xander.



Voor meer informatie:
Xander van der Zande
Dan DutcH
+31 (0)174 221572
+31 (0)6 50277510
xander@dandutch.com
www.dandutch.com