Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Amerikaans experiment: algen in de ruimte

Een onderzoeker van de Universiteit van Florida gaat het International Space Station gebruiken om te kijken of algen kunnen helpen bij het recyclen van koolstofdioxide en uiteindelijk ingezet kunnen worden om plastic, hars en zelfs voedsel te produceren.

Mark Settles, professor in tuinbouwwetenschappen van de Universiteit van Florida: "De onderzoekers willen eerst de capaciteit van de algen om licht te gebruiken om koolstof op te slaan verbeteren en daarna om dierlijk en plantenleven in de ruimte te ondersteunen."

Settles zal de planten toevoegen aan een lading die vanaf Kennedy Space Center naar het ISS verstuurd zal worden. De lancering is gepland op 29 juni.
 

Settles, faculteitslid van het UF Institute of Food and Agricultural Sciences: "Ik ben recentelijk geïnteresseerd geraakt in het toepassen van synthetische biologie op planten, in het bijzonder om te begrijpen hoe zetmeel en andere graanopslag-proteïnes accumuleren in de cellen. Koren is heel moeilijk te manipuleren en het duurt dan ook lang om variëteiten te verbeteren."

"Ik bedacht dat ik kon beginnen met algen en dat NASA geïnteresseerd zou zijn in het produceren van algen die als voedsel kunnen dienen. We passen de algen zodanig aan dat ze net zo snel groeien als op aarde."

Een van de voordelen van gekweekte algen is dat ze een systeem kunnen bieden om CO2 te recyclen en misschien uiteindelijk voedsel of een bron van vitamine kunnen vormen voor de bemanningsleden op lange ruimtereizen. Eerdere studies laten zien dat ratten en kippen algen eten, dus het is voor mensen ook eetbaar, al wordt dat door astronauten nog niet gegeten.

In zijn 1 maand durende experiment zal Settles algenstammen selecteren die de groei bij microzwaartekracht zullen bevorderen.

Algenolie kan brandstof produceren of gebruikt worden om plastic en hars van te maken in de ruimte. Algen kunnen ook carotenoïden en vitaminen produceren, die belangrijk zijn voor de menselijke voeding. Dit is essentieel omdat ruimtereizen het zicht van astronauten vermindert en hen hen blootstelt aan kosmische straling.

Settles: "Algen carotenoïden kunnen de effecten enigszins tegengaan."

De volgende stap van Settles is het DNA extraheren en de genoomsequentie vast te stellen van de in de ruimte geselecteerde algenstammen. Samen met zijn researchteam zal ook de algenstammen blijven cultiveren om ze te bewaren voor toekomstige ruimtemissies.

"Koren en andere granen produceren veel plantenmateriaal dat niet direct bruikbaar is in de ruimte. Het doel op lange termijn is het kweken van algen om het bruikbare materiaal te produceren zonder zo veel afvalmateriaal."
 
Publicatiedatum: