Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Canarische tomatenseizoen eindigt met minder export

Het exportseizoen van 2017/2018 is in de afgelopen dagen beëindigd voor de Federatie van Tuinders van de provincie Las Palmas (Fedex) en de Associatie van Telers en Exporteurs van Tenerife (Aceto). De resultaten van het seizoen worden als gemiddeld beschouwd als het gaat om opbrengsten en markt- en transportprijzen.

Volgens een verklaring van afgelopen woensdag van deze twee organisaties is het volume om verschillende redenen afgenomen. In het geval van tomaten was er een daling van 6% (de daling in het voorgaande seizoen was 11%), wat ongeveer 3.450 ton minder is dan in het vorige seizoen (2016/17). De export van komkommers is met 1.863 ton gegroeid tot 22.662 ton. In totaal bedroeg de export hier 74.734 ton.

De verandering in het transportsysteem van koelschepen naar lijndiensten met koelcontainers "had een zware impact op het seizoen, voornamelijk als gevolg van het vertrek- en aankomstschema. Dat al is een flinke klus, maar dingen zijn nog moeilijker gemaakt door het niet nakomen van maritieme dienstverleningscontracten", klagen Fedex en Aceto.

De beschreven situatie heeft ertoe geleid dat "producten met aanzienlijke vertragingen op hun bestemming aankwamen - soms meer dan vijftien dagen." De situatie heeft ook de ontvangers en klanten ongelukkig gemaakt, omdat ze hun producten niet op tijd hebben ontvangen. Positiever is dat de verzending in koelcontainers het proces efficiënter heeft gemaakt.

Ander nieuws van dit seizoen was de toepassing van de communautaire wetgeving 2031/2016, die vereist dat fytosanitaire inspecties worden uitgevoerd op Canarische tomatenzendingen die bestemd zijn voor het schiereiland en Europa. "Het belangrijkste nadeel van deze toepassing is de vertragingen die het veroorzaakt," was te lezen in de verklaring. Hoewel de inspecties in de magazijnen normaal zijn uitgevoerd, hebben de uitgevoerde controles in de havens aanzienlijke vertragingen veroorzaakt.

De sector heeft gevraagd om vergelijkbare controles voor alle tomaten die de archipel binnenkomen en mogelijk de mineermot 'Keiferia lycopersicella' meenemen, waar de Spaanse centrale overheid echter nog op moet reageren.

Het weer was ook een bepalende factor voor dit seizoen, omdat de lagere temperaturen in de wintermaanden samen met de aanhoudende regenval het rijpingsproces vertraagden en de aanwezigheid van ongedierte en virussen mogelijk maakten, wat de teelt bemoeilijkte.

Verenigd Koninkrijk, Nederland en Scandinavië
De markttrends in de wintermaanden, zowel in het Verenigd Koninkrijk als op het continent, zijn zeer onregelmatig voor tomaten en komkommers, die de meest geëxporteerde producten zijn. Op specifieke tijdstippen daalden de prijzen snel na de komst van de invoer uit derde landen.

Al met al is "de sector tevreden met het seizoen: de export is licht gedaald, maar de teelt is op het normale niveau gebleven en het overschot dat niet is geëxporteerd, is naar de lokale markt verscheept, gedoneerd aan NGO's of gebruikt als veevoer."

Het volume tomaten dat deze campagne heeft uitgevoerd, bedraagt ​​51.637 ton. Hiervan is 43.717 afkomstig uit de provincie Las Palmas en 7.920 uit Santa Cruz de Tenerife. 43,9% van de zendingen was bestemd voor het Verenigd Koninkrijk, 45,2% voor het Europese vasteland (Nederland en Scandinavië) en de resterende 10,9% voor het schiereiland.

Bron: eldiario.es
Publicatiedatum: