Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Agro Energy:

"Prijzen beweeglijk; tendens omhoog"

De energieprijzen bleven op en neer bewegen. Vorige week werd een daling ingezet, maar die bleek van korte duur. Vanaf begin week 24 neigt alles weer omhoog.

Belangrijkste driver is de steenkoolprijs, die even door de 90 dollar/ton schoot. Het onderhoudsprogramma en de relatief hoge zomervraag hielden de korte termijnprijzen onder druk. De APX-prijzen daalden licht door het koelere weer.

 

Korte termijn

De gasprijzen voor de korte termijn bewogen mee met de wisselende vraag- en aanbodverhoudingen. Vanaf begin week 24 liepen de prijzen weer op. Oorzaken hiervan waren lopend en nieuw onderhoud, onder andere aan de Interconnector tussen Engeland en Belgiƫ. Later, in juli, is de Nordstream transportleiding voor Russisch gas aan de beurt. Ook de hoge steenkoolprijs speelt mee, omdat gas daardoor aantrekkelijker wordt in de brandstofmix voor elektriciteitsproductie.

De APX-prijzen daalden door het koelere weer. In Duitsland kwamen er een paar kerncentrales terug uit onderhoud en in Frankrijk zijn de stuwmeren voor de hydrocentrales weer voller door de regenbuien van de afgelopen weken. De duurzame productie bleef laag in heel Europa en dat remde de daling. De peakprijzen gingen circa 10 euro omlaag naar gemiddeld 55 euro/MWh en de offpeakprijzen naar gemiddeld 45-50 euro/MWh.

Onbalans was van tijd tot tijd onrustig. Er liggen nog steeds veel centrales uit in Nederland en er was op de meeste dagen maar weinig duurzame productie. Dit geldt ook voor de ons omringende landen waardoor we minder kunnen importeren.

Tennet had geregeld last van transportbeperkingen en moest een aantal keren ingrijpen om het net terug in balans te krijgen (afroepen extra reserve- en noodvermogen).

De WKK dagsparkspread daalde onder de 20 euro/MWh door de lagere APX peakprijzen. Ook de WKK sparkspreads voor de winterkwartalen daalden licht naar 27-28 euro/MWh.
 
Lange termijn
De lange termijnprijzen bewogen ook deze week op en neer met de grondstoffen mee. TTF-gas met circa 0,6 ect/m3 en OTC-elektra met 1 euro/MWh. Vooral de steenkool en CO2-prijzen bewogen tussen respectievelijk 87,5-90 dollar/ton en 15-16 euro/ton. De olieprijs schommelde rond de 76 dollar/vat.

De sparkspreads 2019 handhaafden zich rond de waarden van midden vorige week. Voor WKK: 23 euro/MWh; gascentrales: 6,5 euro/MWh en kolencentrales: 9 euro/MWh.
 
Visie
De marktverwachting voor korte termijn gas wijzigen we van stabiel naar onzeker. Lopend en nieuw onderhoud houdt de aanvoer onzeker en beperkt. Het verschil met de LNG-prijzen in Aziƫ is opgelopen (naar 3$/MMbtu = 8,5 ect/m3) en dat maakt Europa als (eind)bestemming minder interessant voor de LNG producenten. Daarnaast houdt de gasvraag voor bijvullen van de gasopslagen, export en elektraproductie de kans op daling klein de komende weken.

Voor de APX- en de onbalansprijzen handhaven we de marktverwachting op stabiel. De afgelopen week liet een correctie omlaag zien door het koelere weer, maar eind week 24 wordt het weer warmer (meer vraag). Maar daarnaast voorspelt men voor volgende week meer wind, dus is er ook meer aanbod. De weekforward voor week 25 is met 52,0 euro/MWh in lijn met de gemiddelde APX-baseprijs van deze week.

Voor de lange termijnprijzen OTC-elektra en TTF-gas handhaven we de verwachting op onzeker. Vooral de steenkool- en CO2-prijzen bewogen flink. De Chinese vraag naar steenkool blijft hoog door heet weer en CO2 blijft onrustig met de dreiging van regulerende maatregelen in het vooruitzicht.

Voor meer informatie:
Agro Energy
info@agro-energy.nl
www.agro-energy.nl


 
Publicatiedatum: