Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Thaise meloenkweker verdient €2.600 per 60 m2 kas

Panu Taweepon kweekt meloenen op zijn kleine teeltbedrijf in de Surat Thani provincie, ongeveer 500 kilometer ten zuiden van Bangkok. Zijn 'New Farmer Farm' is maar 3.200 m2 groot, maar zijn inkomen uit dit kleine perceel kan veel meer zijn dan een rijsteler met meerdere hectares kan generen.

Op zijn kleine bedrijf heeft hij verscheidene kassen van ongeveer 60 m2. Een kas levert 500 stuks fruit op, die elk minstens 2 kilo wegen. Dat betekent dat hij een ton fruit kan oogsten uit die kleine ruimte. Voor 100 baht per kilo is dat 100.000 baht, of €2.600. In een jaar kan hij drie keer oogsten, dus een kas levert bijna €8000 euro op.



Het interessante is dat Panu zijn NF bedrijf zelf exploiteert, soms met een beetje hulp van zijn moeder. Het is niet lastig voor zijn moeder om het bedrijf in de gaten te houden omdat de planten in de kas met een druipsysteem geïrrigeerd worden. Het irrigeren en bemesten gebeurt simpelweg door een klep te openen.

Panu verkoopt zijn fruit in heel Thailand. Hij verstuurt ze met de expresse post. "Als jij bestelt en ik verstuur vandaag, dan krijg je je fruit de volgende dag. Er is geen minimum bestelbedrag. Als de klant er eentje koopt, is dat ook goed.

Volgens newsbits.mb.com.ph bestaat een typische bestelling uit vijf stuks fruit in een doos, van ongeveer 12 kilo (sommig fruit weegt meer dan twee kilo). De totale kosten, inclusief verzending, is 1.450 baht of €37.

Publicatiedatum: