Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Deel II: CombiVliet

Telen op meer dan honderd hectare

Tholen - Nederland telt inmiddels drie bedrijven die de grens van honderd hectare glas overstijgen. Miljoenenbedrijven met honderden werknemers die jaarlijks miljoenen kilo's glasgroenten produceren. Maar wie zijn die bedrijven en hoe zijn ze zo groot gegroeid? Vandaag deel II - CombiVliet: "Arbeid is de kritieke factor."

Vooraanzicht van het kantoor van locatie NoordVliet in Middenmeer

CombiVliet
Areaal: 108 hectare
In de pijplijn: 36 hectare in Middenmeer
Vestigingen: 's-Gravenzande, Maasdijk, Middenmeer en Rilland
Teelt: Verschillende soorten cherry-, cocktail-, snoep- en trostomaten
Omzet: 67,7 miljoen euro (2016)

Aan het woord is Martine van der Meer, communicatie en HRM:

Geschiedenis
CombiVliet werd opgericht in de jaren vijftig door Pieter Cornelis van Vliet. Het is een familiebedrijf. In de jaren zeventig nam Theo van Vliet het stokje van zijn vader over en ook de volgende generatie, in de persoon van Roy van Vliet, staat klaar om het bedrijf voor te zetten. Wat destijds begon als een klein bedrijf in Monster, is anno 2018 uitgegroeid tot een grote speler in de tomatenteelt.

De grootste uitdaging
 "Arbeid is in de huidige markt de kritieke factor. Machines, planten en bureaus kun je overal kopen, mensen niet. Mensen heb je niet voor het oprapen, daar moet je je best voor doen. Op basis van onze kernwaarden zoeken wij mensen heel bewust uit. Ze moeten passen bij ons bedrijf. Alleen dan kunnen ze het beste uit zichzelf halen om 'samen te groeien'.

Bedrijfscultuur bewaken
 "Veel collega's zien elkaar maar weinig. Om toch een bedrijfsband te behouden, hebben we binnen CombiVliet een maandelijks bedrijfsblad, gezamenlijke activiteiten, een Facebookachtig communicatiemiddel (Yammer) waarin collega's dagelijks contact met elkaar hebben en er is een platform, CombiVliet Online, waardoor iedereen op de hoogte kan blijven van wat er speelt in het bedrijf."

Powerbees brengen de tomaten automatisch naar de verwerkingsruimte op locatie NoordVliet

Schaalvergroting als noodzaak
"Schaalvergroting is tegenwoordig gewoon een noodzaak om als bedrijf te doen wat je moet en wilt doen. Voor kleine, individuele telers zijn de kosten vaak gewoon te hoog. Alleen al het voldoen aan alle regels die er tegenwoordig aan de teelt van glasgroenten gesteld wordt en is erg kostbaar."

Bouwen in fases
 "We hebben er bewust voor gekozen om in Noord-Holland in fases te bouwen. Door 12 hectare per keer te bouwen, is het mogelijk om alles onder controle te houden. Pas wanneer een nieuw team in een nieuwe vestiging volledig zijn draai gevonden heeft, starten we met de bouw van een nieuwe fase."

Focus op teelt
 "Een teler op een klein bedrijf moet heel allround zijn, want er gebeurt veel op een bedrijf. Hij is verantwoordelijk voor zowel arbeid, biologie, teelt en storingen. Bij ons kan een teler (wij noemen dit een teeltspecialist) zich focussen op de teelt. Voor alle facetten van de bedrijfsvoering hebben wij mensen in dienst. Wij bemoeien ons ook niet met de afzet. Die verloopt via telersvereniging Harvest House. Doen waar je goed in bent, dat maakt je sterk!"

Het origineel van dit licht bewerkte artikel verscheen eerder in editie 4, 32e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.

Voor meer informatie:
CombiVliet
info@combivliet.nl

Martine van der Meer