Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Sicilië: Brand verwoest kassen

Grote zorgen bij telers op Siciliƫ. Een enorme brand langs de Ippari rivier bedreigde de gewassen in de volle grond en kassen. Vele telers in de omgeving van Scoglitti hebben schade ondervonden omdat hun kassen zijn verwoest.



De brand rukte ook op naar het vakantiepark Club Med en de autoriteiten hebben de 700 gasten vanwege veiligheidsredenen laten evacueren.



De brandweer heeft er alles aan gedaan om het vuur te bestrijden en er zijn twee blusvliegtuigen ingezet. Daarnaast hielpen ook agenten, boswachters en vrijwilligers mee.



Een sterke oostenwind zorgde ervoor dat de vlammen zich snel konden verspreiden. Hierdoor is niet alleen veel vegetatie verwoest maar ook het wegennet in de buurt van Kamarina, waar de familie Ruggeri een bedrijf runt, werd bedreigd door de vlammen.


Giovanni Ruggeri, achter hem de overblijfselen van zijn kassen.

"Het vuur heeft een aantal van onze kassen doen smelten. We zijn gelukkig net klaar met de oogst, maar het gevaar is nog niet geweken. Ons perceel beslaat 12000 m2 en een groot deel hiervan is voor onze ogen vernietigd", zegt Giovanni Ruggieri.



De schade had nog veel groter kunnen zijn want het gebied was vanwege de brand niet goed bereikbaar. Het vuur had zich naar andere kassen kunnen verspreiden en dan was de schade vele malen groter geweest.

Het zaadbedrijf Rijk Zwaan, dat een eigen proefstation in het gebied heeft, zegt hierover: "Het vuur verspreidde zich door de krachtige wind, maar ons onderzoeksstation heeft gelukkig geen problemen ondervonden."



Zelfs de kustgebieden van Scoglitti hebben urenlang geleden vanwege de lucht die ondraaglijk werd door de intense rook.

De vele interventies van de blusvliegtuigen hebben de verspreiding van de vlammen sterk beperkt en dat lijkt ontegenzeggelijk gezien de sterke windvlagen die verschillende uitbraken tegelijkertijd veroorzaakten.



De piloten hebben ruim vijf uur gevlogen voordat het vuur enigszins onder controle was. De betrokken partijen hebben met uiterste nauwkeurigheid en intensieve samenwerking deze situatie naar hun hand weten te zetten.
Publicatiedatum: