Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Australische aardbeienteler verhoogt oogst met steenwol

Damien Manno, lid van de telersvereniging Protected Cropping Australia (PCA), heeft een relatief nieuwe methode getest om aardbeien te kweken met behulp van steenwolsubstraten. In zijn nieuwe kas worden klimaat en irrigatie beheerd met gebruiksvriendelijke Galileo en Fertimix systemen van Galcon voor het kweken van zachtfruit. Vanwege vertraagde goedkeuringen door de PCA moest het planten van december naar februari worden uitgesteld, toen de gemiddelde temperaturen hoger waren.



Damien kweekt vooral de dag- neutrale variëteit Albion en daarnaast een enkele proefrij Safari van de opkweker Trandos Hydroponic Growers (THG). De Albion variëteit werd door Toolangi geleverd als gekoelde kale wortelplanten (oftewel 'frigos'). Deze planten werden geleidelijk op kamertemperatuur gebracht en vervolgens geplant in 'Delta 4' steenwolblokken met bijvulling van steenwolgranulaat. Beide media werden doordrenkt met een complete voedingsoplossing voor ze in teeltmatten werden geplant.

De Safari uitlopers werden door THG helemaal in steenwolstekkers en –blokken opgekweekt, waardoor in de kas Damien erg snel en gemakkelijk kon planten. Elke plant heeft een druppelaar van 2 liter/uur en kreeg bij de eerste aanplant 3x60 ml irrigaties per dag met EC 1,5 en pH 5,3. Damien heeft een hogedrukvernevelingssysteem geïnstalleerd van AIS Greenworks om bij extreem heet weer de plantenstress te verlichten.

Het systeem bleek te werken. Binnen drie dagen waren er nieuwe witte wortels door de teeltmatten gedrongen en begon de bladeren zich te ontwikkelen. De eerste bloemen verschenen rond dag 10. Ze werden met de hand verwijderd om de vegetatieve ontwikkeling te bevorderen. Op dag 40 kregen de Albionplanten trossen waaraan het eerste rijpe fruit verscheen dat op dag 44 geoogst werd.

Grodan's inerte, pH-neutrale, consistente en uniforme steenwolsubstraat heeft geen wisselwerking met de toegevoegde voedingsoplossing, wat betekent dat alle ionen en water voor opname beschikbaar zijn voor de plant. En Damien kan het gewas onder veranderende lichtomstandigheden eenvoudig sturen op beluchting en watergehalte van de wortelzone en de voedingssterkte.

Uit zijn eerste proef met het kweken van aardbeien in steenwol is gebleken dat de vruchtenproductie kan worden verhoogd door een generatieve balans, met als resultaat een consistent gewas met minder misvormde vruchten en 3-4 dagen langere houdbaarheid dan bij het gebruik van kokosvezelsubstraat. Deze voordelen zijn te danken aan de grotere controle over de teelt omdat de substraten op dagbasis sneller reageren op veranderde groeiomstandigheden.

Verder is er ook een hogere irrigatie-efficiëntie; er is in het algemeen 30-50% minder waterverbruik, waardoor optimaal gebruik wordt gemaakt van water en kunstmest en ook de winstgevendheid en voedselzekerheid worden verbeterd.

Voor meer informatie:
Protected Cropping Australia
0414 333 996
admin@protectedcroppingaustralia.com
www.protectedcroppingaustralia.com


Publicatiedatum: