Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Pieter Wijnen, Californië Wijnen Geothermie:

“Geothermieproject stilgelegd, maar zeker niet stopgezet”

Tholen – Het besluit tot stillegging van geothermieproject Californië Wijnen Geothermie (CWG) door het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) en met name de berichtgeving nadien zijn hard aangekomen bij de betrokken partijen. Op dinsdag 29 mei bracht het SodM naar buiten dat het geothermieproject CWG in het Limburgse Grubbenvorst sinds 10 mei is stilgelegd. Volgens de SodM is dit nodig omwille van de veiligheid op de lange termijn. De boorputten liggen namelijk vlakbij een seismische breuk. Pieter Wijnen, medeaandeelhouder bij CWG en teler van duurzame geproduceerde paprika's bij Wijnen Square Crops, is geschrokken van de communicatie: "Ik vind dat de berichtgeving nu nogal negatief en eenzijdig is. Het project is niet stopgezet zoals nu de indruk is gewekt, maar alleen door ons stilgelegd."

Sinds de zomer van 2013 produceert CWG aardwarmte in Noord-Limburg. Er zijn door CWG drie putten geboord, waarvan bij testen in het begin één put geheel en één put gedeeltelijk verstopt raakten. Daarom kreeg CWG onder strenge voorwaarden toestemming om de gedeeltelijk verstopte productieput als injectieput te gebruiken voor de periode van maximaal vier jaar. Eind 2017 werd een aanvraag ingediend om na aanpassingen die injectieput langdurig te gebruiken. Die toestemming heeft CWG nog niet gekregen.

Elk nadeel heeft z'n voordeel
Pieter: "Onze project is vierenhalf jaar lang goed gegaan. Bij Wijnen Square Crops hebben we de afgelopen twee jaar 12 miljoen kuub gas per jaar bespaard en is de teelt van onze paprika's voor 95% duurzaam geweest. Nu zijn we genoodzaakt daar toch weer de WKK te laten draaien voor voldoende warmte. Dat is natuurlijk niet wat je wilt wanneer je duurzaam teelt, maar een bijkomend voordeel is wel dat we nu geen vloeibare CO2 meer nodig hebben. De aanvoer van CO2 van externe partijen liep de afgelopen maand namelijk slecht. Door de WKK te laten draaien hebben we gewoon weer eigen CO2. Elk nadeel heeft dus zo zijn voordelen zeg maar."

Naar verwachting eind 2018 weer aardwarmte
Dat de productie van aardwarmte nu is stilgelegd, betekent niet dat CWG ook is gestopt. Pieter: "Ik verwacht dat we eind 2018 gewoon weer draaien met ons aardwarmteproject. We zijn ons als CWG aan het beraden op nieuwe plannen, waarmee we verwachten SodM te overtuigen dat het aardwarmteproject gewoon weer veilig opgestart kan worden. Er staan tegenwoordig een zestal seismometers in de omgeving en met de perikelen in Groningen liggen aardwarmteboringen momenteel gewoon gevoeliger. Toch is er in de praktijk in die vierenhalf jaar niets verkeerds gebeurd."

Voor meer informatie:
Californië Wijnen Geothermie
Pieter Wijnen
pieter@square-crops.com