Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

25.000ste watersilokeuring bij Lans in Maasland

De tuinbouwsector laat zien dat onderhoud effect heeft. In 2003 klapte er maandelijks een watersilo. In 2017 slechts twee en dat bleken watersilo's te zijn waar geen keuring was uitgevoerd. Interpolis brengt deze cijfers vandaag naar buiten bij de 25.000ste watersilokeuring die inspectiebedrijf Hyente uitvoert bij tomatenteler Lans in Maasland.


25000ste keuring Watersilo bij Lans in Maasland met Erwin van der Lans, keuringsbedrijf Hyente en Peter van der Sar van Interpolis

De keuring bij Lans is een herkeuring. Twee verzwakte siloplaten zijn vervangen "Ik ben blij dat dit weer op tijd gezien en hersteld is", zegt Erwin van der Lans, operationeel directeur van Lans. "Je moet er niet aan denken dat zo'n silo klapt".

Bekendmaking 25.000ste keuring bij Lans in Maasland met Erwin van der Lans en Dick Visser van Interpolis

Goed onderhoud begint met regelmatig keuren

"Door een inspectie kom je te weten welk onderhoud nodig is. We zien ieder jaar een stijgend aantal ondernemers dat initiatief neemt om hun watersilo te laten keuren. Werden er in 2016 nog 3000 silo's gekeurd, in 2017 waren het er ruim 3500" dat zegt Peter van der Sar, technisch specialist bij Interpolis. Hij overlegt jaarlijks met 14 inspectiebedrijven of er nieuwe ontwikkelingen zijn en of aanpassing van het inspectieprotocol nodig is.

Belang preventie
Met het klappen van een watersilo komt er in één keer met kracht een grote hoeveelheid water vrij. Gevaarlijk voor de mensen die in de buurt zijn. Afhankelijk waar de silo staat is ook de gevolgschade van gewas, kas of installatie enorm. In 2003 ontwikkelde Interpolis samen met de sector en de inspectiebedrijven een silokeuring om het klappen van silo's te voorkomen. Dat deze keuring effect heeft laten de cijfers zien.

Inspectie noodzakelijk
Als een watersilo verzwakt, is de kans op openbarsten groot. De oorzaak van roest aan de binnenkant is meestal lekkage door slijtage van het silofolie of een hoge grondwaterstand. Helaas is roest niet altijd van de buitenkant te zien en is een inspectie hiervoor noodzakelijk. Interpolis vraagt ondernemers watersilo's twee keer per jaar zelf te controleren en vanaf het 7e jaar de watersilo ook iedere twee jaar te laten keuren.
Publicatiedatum: