Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

VAE: Onderzoekers kweken zilte groenten

Onderzoekers van het International Center for Biosaline Agriculture (ICBA) hebben met succes halofytische (zilte) groenten in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) geteeld. Dit hebben ze gedaan door overtollig zout uit een ontziltingsinstallatie te behandelen met visafvalwater.

Het is de eerste keer dat er zilte groenten worden geteeld in het hete klimaat in de VAE, zowel in de vollegrond als in een simpele tunnelkas zonder vers water te gebruiken. 

Het idee achter het onderzoek is om vers water te besparen en de groenten aan het lokale dieet toe te voegen, wat uiteindelijk bij zal bijdragen aan een duurzame voedselveiligheid in het land. 



Het centrum teelt op het moment zes halofytische groenten in het experimentele station in Dubai. Onder de groenten zijn Salsola soda (Monniksbaard); Crithmum maritimum (Zeevenkel); Beta maritima (Strandbiet); Aster tripolium (Zulte); Salicornia bigelovii (Zeekraal); en Portulaca oleracea (Postelein).

De groenten worden getest met het overtollige zout uit de ontziltingsinstallatie en maakt gebruik van water dat verrijkt is met voedingsstoffen. 



Dr. Dionysia Angeliki Lyra, halofytisch agronoom bij ICBA, die het onderzoek leidt, laat weten: "We zijn ontzettend blij dat het gelukt is om halofytische groenten te telen in het uitdagende klimaat van de VAE. De eerste resultaten zijn dan ook zeer veelbelovend. Naast dat we besparen op vers water en het overtollige zout gebruiken voor de groententeelt in ons land is onze aandacht voor halofytische groenten gebaseerd op wetenschappelijke studies. Deze tonen aan dat halofytische groenten zeer rijk zijn aan antioxidanten, vetzuren en andere voedingsstoffen die essentieel zijn voor de menselijke gezondheid. Sommige van hen hebben zelfs een farmaceutische en medicinale werking. Zo is postelein bijvoorbeeld de plant die het meest rijk is aan alfa-linoleenzuur - een van de twee vetzuren die onmisbaar zijn voor de gezondheid en die niet door het menselijk lichaam worden aangemaakt. Daarom is het noodzakelijk om voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan deze zuren."

"Volgens een studie heeft postelein een diuretische (vochtafdrijvend) en koelende werking en voorkomt het een vitamine-C tekort. Doordat de plant bovendien rijk is aan mineraalzouten en een hoog watergehalte (95%) heeft, werkt het ook goed tegen problemen met de blaas en urinewegen. Een andere studie heeft aangetoond dat postelein een grote hoeveelheid omega-3 vetzuren bevat en een flinke hoeveelheid vitamine A, C, B vitamines, magnesium, kalium, calcium en ijzer. 

Het onderzoek naar de halofytische groenten is een van de onderdelen van een project met de naam "Aanpassingen voor binnenlandse en aan de kust gelegen teeltbedrijven in woestijngebieden die getroffen worden door klimaatsverandering". Het project wordt gesteund door het Expo 2020 Dubai's Expo Live Innovation Impact Grant Programme.

Het doel van het project is om gewassen te produceren in dorre gebieden voor het economische gewin van de lokale inwoners. Het project helpt bij het ontwikkelen en optimaliseren van binnenlandse en aan de kust gelegen teeltbedrijven door het gebruik van zoutwater bronnen. Zo verbeteren ze de voedselproductie en daardoor het inkomen van de telers die problemen hebben met het produceren van gewassen in de droge en hete omgeving. 

Het doel is om teeltschema's te ontwikkelen voor groenten die geschikt zijn voor alle klimaten en die betaalbaar en gemakkelijk te telen zijn. Zo kan de voedselveiligheid in moeilijke klimaten, zoals woestijngebieden, vergroot worden terwijl telers meer inkomen verwerven.

Onderzoekers van het ICBA kunnen hierdoor op maat gemaakte oplossingen creĆ«ren voor specifieke gebieden, afhankelijk van het klimaat, de aarde en socio-economische kenmerken. 



Als onderdeel van het project werkt het centrum ook samen met kok Doxis Bekris, een van de meest beroemde koks in de VAE, om recepten met zilte groenten te ontwikkelen. 

Voor meer informatie:
ICBA
Academic City, Al Ain Road
Al Ruwayyah 2, Near Zayed University
Dubai, United Arab Emirates
P.O. Box 14660
+971 4 336 11 00
+971 4 336 11 55
icba@biosaline.org.ae
www.biosaline.org
Publicatiedatum: