Mededelingen

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Kostenbesparende zelfsturende klimaatcomputer

Door besparingen op fossiele energie bij de verwarming van kassen is er minder CO2 'afval' beschikbaar voor CO2-verrijking. Omdat aan anders verkregen CO2 een prijskaartje hangt, is een juiste doseerstrategie belangrijk om geldverspilling te voorkomen.

De Ridder CO2 Optimizer is de eerste kosteneffectieve klimaatregeling voor commerciële kassen. Deze computer kan ingesteld worden op CO2-kosten en oogstprijzen die de met conventionele regelsystemen samenhangende instellingen ()op bijvoorbeeld stralingsinvloeden, ventilatiestand en windsnelheid buiten hebben vervangen.

De CO2 Optimizer kan meerdere, verschillend geprijsde CO2-bronnen in dezelfde kas beheren. Het systeem is geschikt voor verschillende soorten kassen omdat CO2-verlies wordt berekend op basis van een simulatie van de balans van de energie in de kas. Het heeft derhalve geen gegevens nodig over de specifieke ventilatiekenmerken van de kas. Door slimme implementatie van het gewasmodel past dit veelzijdige systeem zich verder automatisch aan aan verschillende gewassen en lokale gewasomstandigheden, waardoor er ook geen specifieke gewasgegevens nodig zijn.Ideale teeltomstandigheden
In moderne kassen biedt een procesbesturingscomputer geïntegreerde regeling van de kassystemen om de ideale teeltomstandigheden te handhaven. De effectiviteit van deze aanpak is echter vooral afhankelijk van de deskundigheid van de teler.

Ad de Koning, innovatiemedewerker bij Ridder: "De afgelopen decennia is onze kennis van kasprocessen flink gestegen. Dit uit zich onder andere in wiskundige algoritmen (modellen) die de ontwikkeling van het kasklimaat en bepaalde gewasfuncties kunnen simuleren en voorspellen. Deze vooruitgang is de eerste stap naar een nieuwe generatie kasbesturingscomputers, die wetenschappelijke modellen gebruiken om het kasklimaat effectiever te beheren en het leven van de teler te vergemakkelijken."

De Koning: "De CO2 Optimizer moet in oktober dit jaar gelanceerd worden. Het zal eerst beschikbaar zijn voor groentengewassen en binnen een jaar zal het klaar zijn voor de bloementeelt. De resultaten van de proefprojecten zijn tot nu toe goed. We sturen dit product naar de Greentech Award commissie omdat we geloven in onze CO2 Optimizer. Het biedt telers de meest kosteneffectieve sturing om CO2 te doseren."

De Ridder CO2 Optimizer is ontwikkeld in samenwerking met Wageningen University.

Voor meer informatie:
HortiMaX Growing Solutions
Honderdland 131
2676 LT Maasdijk
T +31 15 3620300
Ad de Koning
E: addkoning@hortimax.com
www.hortimax.com

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2018