Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

VS: Kas geopend in voormalig staalbedrijf

Het Amerikaanse Gotham Greens gaat een hypermoderne kas openen binnen het complex van Tradepoint Atlantic. Tradepoint Atlantic is een groot bedrijventerrein in Baltimore, Maryland met een oppervlak van 1.250 hectare. Het complex bevat een uitgebreide infrastructuur met veel ruimte voor bewaring, aanlegplaatsen aan water en verbindingen met spoorweg en snelwegen. De kas van Gotham Greens komt op een locatie te staan waar eerder een staalfabriek actief was.
 
Baltimore is voor Gotham Greens de derde stad waar het bedrijf met zijn netwerk van geavanceerde kassen naartoe uitbreidt. Andere steden waar Gotham Greens actief is zijn New York en Chicago. In eerste instantie zal de nieuwe kas een oppervlak bestrijken van 9.290 vierkante meter in het noordelijke deel van Tradepoint Atlantic. De kas gaat met begin 2019 in bedrijf, waarbij er zo'n 60 voltijdsbanen worden gegenereerd. Als de faciliteit van Gotham Greens van start gaat, zal het bedrijf zorgen voor een jaarrond aanbod aan verse groenten en fruit, dat bestemd is voor de retail- en horecasector in de Amerikaanse Mid-Atlantische regio.
 
De nieuwe plantage maakt gebruik van teelt op water. De faciliteit wordt voorzien van een systeem voor klimaatcontrole, dat uitsluitend gebruik maakt van duurzame energie. Bij de irrigatie wordt bovendien gebruik gemaakt van gerecycled water. Volgens Gotham Greens zorgen de methodes die bij deze systemen worden toegepast voor een opbrengst aan water en energie die in vergelijking met conventionele teelt 30 keer zo groot is. Ook presteert de nieuwe kas beter op het gebied van voedselveiligheid.


 
"We zijn erg blij dat Tradepoint Atlantic een nieuw, innovatief bedrijf in opkomst als Gotham Greens heeft aangetrokken," zegt Larry Hogan, de gouverneur van Maryland. "De unieke aanpak van deze startup voor stadslandbouw op een locatie die eerder werd gebruikt door de staalindustrie zal van grote toegevoegde waarde zijn voor de economie van onze staat. De locatie op Tradepoint zorgt voor een sterke positie qua concurrentie. Gotham Greens zal via deze locatie in staat zijn om een significant aantal klanten te bereiken in de Mid-Atlantische regio. Zodoende is Tradepoint Atlantic een goed voorbeeld van hoe Maryland en Baltimore open staan voor nieuwe mogelijkheden."
 
"Het besluit van Gotham Greens om zich in Tradepoint Atlantic te vestigen is een nieuwe stap die zal leiden tot het creëren van 17.000 banen in het oosten van Baltimore County," aldus Baltimore County Executive Kevin Kamenetz. "Tradepoint Atlantic blijft zichzelf continu bewijzen als een grote economische factor voor deze regio. De locatie trekt veel verschillende ondernemingen aan dankzij de goede ligging met betrekking tot de Mid-Atlantische markt."
 
De grootste kas van Gotham Greens werd in 2011 gebouwd in Brooklyn, New York. Het was voor het eerst in de VS dat op deze commerciële schaal een teeltkas werd opgebouwd. Nadat het bedrijf meerdere locaties in New York had geopend, werd er in 2015 uitgebreid naar Chicago. Hier legde Gotham Greens de grootste daktuinkas ter wereld aan. Zodoende is Gotham Greens uitgegroeid van een enkel stadsteeltbedrijf naar een organisatie die in meerdere Amerikaanse staten actief is. Als de nieuwe faciliteit in Baltimore in bedrijf gaat, zal Gotham Greens in totaal een areaal hebben van 46.500 hectare verspreid over acht faciliteiten in vijf Amerikaanse staten.
 
"Baltimore is voor Gotham Greens de ideale locatie om in het Mid-Atlantische regio uit te breiden. We zijn erg enthousiast om onze veilige, duurzame en kwalitatief hoogwaardige AGF bij supermarkten, restaurants en consumenten in deze regio te introduceren," zegt Viraj Puri, mede-oprichter en CEO van Gotham Greens. "We voelen ons vereerd om deel te mogen nemen aan het rijke erfgoed van de teeltsector van Maryland. Stadslandbouw draait in principe om het creëren van meer binding binnen de gemeenschap, door middel van voeding, werkgelegenheid en economische ontwikkeling. We hebben met die doelstelling in het achterhoofd een aantal geweldige partners gevonden. We zijn er trots op dat we onderdeel zijn van de ontwikkelingen in de landbouwsector, die nu bij Tradepoint Atlantic te zien zijn."
 
"We zijn blij en erg trots dat we Gotham Greens mogen verwelkomen bij Tradepoint Atlantic," aldus Eric Gilbert, Chief Development Officer van Tradepoint Atlantic. "Vandaag is echt een mijlpaal. Door de komst van Gotham Greens wordt Sparrows Point nieuw leven ingeblazen. Een gemeenschap die voorheen bekend stond om zijn staalfabrieken biedt nu gelegenheid voor een toonaangevende startup op het gebied van landbouwtechnologie. Niet alleen zorgt dit voor een aanbod aan lokaal geteelde groenten en fruit van hoge kwaliteit, maar ook zorgt dit voor meer werkgelegenheid binnen de gemeenschap. Gotham Greens is een goed voorbeeld van hoe uiteenlopend de bedrijven op ons terrein zijn, in plaats van dat zoals vroeger Tradepoint Atlantic alleen gebruikt werd door een enkele industriële sector. Deze grote verscheidenheid aan bedrijven zorgt voor meer stabiliteit in een gemeenschap die jarenlang het slachtoffer was van de recessie binnen de Amerikaanse industrie." 

Voor meer informatie:
Nicole Baum
Gotham Greens
Tel: +1 (718) 935-0600
Publicatiedatum: