Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tom de Jong:

"We telen Tracey RZ vanwege de kwaliteit en het arbeidsgemak"

In Dinteloord teelt Tom de Jong met zijn vader Peter 5,6 hectare aubergines. Dit teeltseizoen stapte hij over van Kylie RZ naar Tracey RZ (10-123 RZ) voornamelijk vanwege de vruchtkwaliteit en het arbeidsgemak. De auberginekwekerij plantte op 5 december (zaaien 28 oktober). Tracey staat geënt op Kaiser RZ. De teler hanteert een stengeldichtheid van 4,5 stengels/m² bij een 3-stengelsysteem.

Hoe bevalt de vruchtkwaliteit?

"Tracey maakt waar wat het in eerdere proeven al beloofde: mooie vruchten van prima kwaliteit. Ze zijn donker zwart, stevig, uniform en een beetje ovaal van vorm. Minder lang dan Kylie. De roodverkleuring valt mee en, eigenlijk net zoals alle Rijk Zwaan-rassen tegenwoordig, hebben de aubergines een klein kelkje. We hopen dan ook op een hoger percentage klasse I productie."

Is de productie naar wens?
"We hebben nu (week 15) tussen de 10 en 15% van de totale productie geoogst. Tracey is een snel ras, ondanks dat het gewas vanwege de donkere januarimaand wat traag op gang kwam. De eerste vruchten sneden we op 5 februari. Qua aantallen gaan we vooralsnog gelijk op met Kylie vorig jaar. Wel merk ik dat we frequenter moeten oogsten, we gaan tot nu toe elke week 2 keer rond. Mede door de snelle uitgroeiduur en de kans op wachtkamervruchten onderin bij een hogere plantbelasting. Daar moet je voor waken, want dat is een spiraal waar je niet makkelijk uitkomt."

Welke teeltlijn hanteren jullie nu?

"We sturen nu meer op snelheid. Dus ook bij lichte omstandigheden houden we graag een voornacht aan. Op de dag mag de temperatuur dan verder oplopen. Vergeleken met Kylie groeit het gewas van Tracey flink in deze periode. Het is nog goed begaanbaar hoor. De planten zijn slanker, dat maakt dat werkzaamheden als indraaien heel soepel verlopen."

Voor meer informatie:
Rijk Zwaan
www.rijkzwaan.nl
rijkzwaannederland@rijkzwaan.nl
Publicatiedatum: