Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
IDH, Nature's Pride en ICA Zweden

Waarde creëren van veld tot vork: van Guatemala tot Zweden

De laatste twee jaar hebben, IDH, Nature's Pride en ICA Zweden samen gewerkt aan de pilot van een innovatief model om kleine telers in de Nature's Pride - ICA waardeketen op te nemen. 

Nature's Pride, een vooraanstaande Europese leverancier van AGF, koopt peulen en sugar snaps in bij Asunción Export in Guatemala en levert deze aan de grote Zweedse retailketen ICA.

Asunción Export koopt de groenten in bij kleinschalige coöperaties en steunt deze in hun verdere groei en ontwikkeling door middel van voorlichting over goede landbouwpraktijken (GAP) en sociale certificering en met de installatie van irrigatiesystemen, efficiënte bakovens en waterfilters die het welzijn van lokale bevolking ten goede komen. Om de kosten van deze extra dienstverlening aan de coöperaties te dekken, rekent ICA in haar winkels een hogere prijs voor deze producten (door het verhaal te delen) en sluist deze extra inkomsten vervolgens terug naar Guatemala. 

In 2017 werd het project afgesloten en de partners besloten de effectiviteit van het model te evalueren. Met name IDH wilde meer inzicht in de potentiële schaalbaarheid van dit model zodat het, indien effectief, uitgebreid zou kunnen worden met meer telers en producten in verschillende regio's. 

Om deze vraag te beantwoorden voerde IDH een Service Delivery Model-analyse uit om de effectiviteit en kostenefficiëntie van de diensten aan de telers te beoordelen. Hieruit bleek dat de dienstverlening effectief was en resulteerde in een aanzienlijke opbrengst- en kwaliteitsverbetering voor alle 184 telers die deel uitmaakten van de coöperatie. Bovendien zag een kwart van deze telers hun netto omzet met bijna 40% stijgen dankzij de aanleg van irrigatie-infrastructuur, waardoor er twee keer per jaar geoogst kan worden.

Naast de hogere inkomsten voor telers slaagde ICA erin om met succes een nieuw merk tegen een premium retailprijs te introduceren voor de producten die in het kader van deze pilot ingekocht werden. De inkomsten hiervan dekten bijna de helft van de kosten van het project. De analyse van het project toont aan dat dit model daadwerkelijk kan zorgen voor een aanzienlijke verbetering in het bestaan van deze telers en ook nuttig zou kunnen zijn voor andere producten en regio's, zij het tegen relatief hoge kosten. Het huidige model is nog niet volledig zelfvoorzienend. IDH zal met Nature's Pride blijven werken aan een verdere verfijning van dit model om de financiële duurzaamheid van de dienstverlening te verhogen voor telers in Guatemala maar ook voor die in andere regio's. 



Voor meer informatie:
IDH Trade
Tel.: +31(0)302305660
E-mail: office@idhtrade.org
Publicatiedatum: