Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bedrijven zetten model teeltbedrijven op voor Ghanese telers

Ghana's groei wordt vaak gezien als een model voor economische en politieke hervorming in Afrika. Sinds de jaren '80 is dan ook een stijgende lijn in de groei van het land te zien en is er veel vooruitgang geboekt in het verminderen van armoede. 

Maar er zijn nog steeds duidelijke verschillen tussen de stad en het platteland, en gebieden die te maken hebben met armoede zijn nog steeds sterk afhankelijk van de teelt. Het vergroten van de productiecapaciteit van kleine telers en Ghana's vermogen om zijn voedsel en economische veiligheidsdoelen te bereiken zijn dan volledig aan elkaar gelinkt.

Als kleine Ghanese teeltbedrijven een hogere oogst moeten bereiken door duurzamere teeltpraktijken hebben ze training nodig in moderne agrarische technieken. Simpele methodes kunnen gemakkelijk geïmiteerd worden, maar bij compliceerde methodes is aanvullende professionele kennis en training nodig. 


Raymond Vuomile bij zijn teeltbedrijf in Kintampo–Brong Ahafo in Ghana

In 2017 is het bedrijf East-West Seed een samenwerking aangegaan met Tikola Ghana Limited, EWS's enige distributeur in Ghana, om een Model Farm project op te zetten. Dit project geeft groentetelers informatie over betere agrarische praktijken om het beste uit hun zaden te halen. Het project wordt gesteund door het GhanaVeg initiatief van de Nederlandse overheid - het 'Business Opportunity Fund'—en heeft met succes 1500 telers bereikt via de tien strategisch gelegen demonstratie locaties.

Het project heeft een jaar lang toezicht gehouden op de tien Model Farms in Ghana in verschillende klimaten (waaronder de savanne, kust, en bossen) om trainingen aan telers aan bieden. Tikola Ghana Ltd's trainer en agronoom, de heer Zakari, heeft een cursus gevolgd bij EWS Tanzania om het project te kunnen ondersteunen. De Model Farm demonstraties, die gebaseerd zijn op jarenlange ervaring in de lokale omstandigheden, bieden enorm veel kennis voor zowel de telers als de verkopers in Ghana. De telers krijgen onder andere informatie over de impact die zaadkeuze, kwaliteit en teeltpraktijken hebben op hun productiviteit, oogst en inkomen. Lorenzo Esmeralda, de agronoom van EWS in West-Afrika, heeft daarnaast ook een grote rol gespeeld in de eerste fase van het project. 


Vers geoogste Greengo komkommer

Eén teler, Raymond Vuomile, vertelt hoeveel invloed het project op zijn leven heeft gehad.

Ondanks dat hij succesvol is afgestudeerd als biomedisch ingenieur heeft het vijf jaar geduurd voordat werk kon vinden in de gezondheidssector. Uiteindelijk besloot hij na een training sessie van het Model Farm project om opnieuw te beginnen als groenteteler, en zich specifiek te richten op komkommers. Slechts een jaar later heeft hij vier mensen in dienst, en doordat hij per cyclus 500m² komkommers teelt kan hij de lokale markt continue voorzien van gezonde, voedzame en smaakvolle Greengo komkommers. 


De Model Farm trainings- en bouwvaardigheden van Vuomile in beeld gebracht

Vuomile past met succes de precisie toe zo belangrijk voor hem was als biomedisch ingenieur en is een lokale goeroe geworden voor telers, die regelmatig om zijn advies vragen over zaadkeuzes en agrarische praktijken. Vuomile: 'Soms worden we niet tegengehouden door onze vaardigheden en kennis, maar door hoe we getraind zijn en waar we ons op richten." 

Voor meer informatie: 
East-West Seed
No. 50/1 Moo 2, Sainoi-Bang Bua
Thong Rd, Amphur Sainoi, Nonthaburi
11150, THAILAND
T: +66 (02) 831 7700
F: +66 (02) 923 7794
inter@eastwestseed.com
www.eastwestseed.com
Publicatiedatum: