Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Europese tomatenmarkt zeer wisselend

De gemiddelde tomatenprijzen in de EU lagen in maart 19% onder het gemiddelde van de referentieperiode (de 5 voorgaande jaren). Dit varieert sterk onder de verschillende lidstaten: in IT was het 27% boven het gemiddelde, 23% onder het gemiddelde in ES, 6% onder het gemiddelde in NL en 5% onder het gemiddelde in FR.



Er is daarom sprake van een dubbele situatie voor de lidstaten: het prijsniveau ligt in ES en IT erg laag en in FR en NL net onder het gemiddelde. Zuidelijke lidstaten worden geconfronteerd met toenemende concurrentie van vroege teelt in Centraal-Europa dankzij technologische vooruitgang. De invoer uit Marokko in het 1e kwartaal van 2018 was relatief hoger dan tijdens de referentieperiode.



Als we terugkijken, lagen de tomatenprijzen in de EU in november 2017 gemiddeld gezien ongeveer op het maximale niveau van de referentieperiode. Tussen december 2017 en januari/februari 2018 bleven ze zakken tot ze in februari en maart stabiliseerden rond de minimumprijs van de referentieperiode. De voorlopige prijzen van april laten weer prijsverlagingen in ES en IT zien.



In januari 2018 lag de uitvoer uit Marokko naar de EU aanzienlijk hoger dan het gemiddelde van de referentieperiode.



De gemiddelde prijzen in de EU lagen gedurende het grootste deel van 2017 op een historisch hoog niveau (met een relatief laag cijfer in mei).



De uitzondering op de over het algemeen goede marktsituatie in 2017 was de maand mei. Dit was een moeilijke maand (in NL de gehele periode tussen mei en augustus) vanwege het belang van de export in die maand voor het verlies van de Russische markt.



Een specifiek kenmerk van de tomatenmarkt is dat het prijsniveau binnen 2 tot 3 maanden snel kan veranderen van zeer hoog naar zeer laag of omgekeerd.





Bron: Europese Commissie

Publicatiedatum: