Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
KE GrowAir:

"Optimale teeltomstandigheden door homogene luchtverdeling"

De ontwikkelingen op het gebied van de kassenbouw staan niet stil. Het maken van het klimaat daarin ook niet. KE GrowAir en Orange Climate Agri zien een toenemende belangstelling voor het creëren van optimale teeltomstandigheden en specifiek de homogene luchtverdeling die dit moet gaan realiseren. En dan praten we niet alleen over kassen in traditionele glastuinbouwgebieden maar ook over verstedelijkte gebieden en/of een gebied waar een te vijandig klimaat heerst voor een bijvoorbeeld voedselproductie. Opzoek naar een wereldwijde teeltgarantie 24/7?



Kassen zijn vanaf hun ontstaan bedoeld om overal ter wereld een beschermde omgeving te bieden en daar lokaal producten te telen die daar normaal gesproken vanwege het buitenklimaat niet zouden floreren. Door de komst van LED verlichting is daglicht niet meer een noodzakelijkheid.

"De ultieme productielocatie is een semi gesloten systeem waarin een kweker bijna volledig controle heeft en optimaal zijn gewas kan laten groeien," aldus KE GrowAir en Orange Climate Agri. Volgens KE GrowAir en Orange Climate Argri kan die productielocatie er eentje van glas zijn, maar ook een vertical farm zonder daglicht is hierbij een optie. In iedere optie gaat het om het creëren van een optimaal klimaat voor optimale productie tegen zo laag mogelijke kosten en zo hoog mogelijke opbrengsten. Voor een 24/7 teeltgarantie staat dus het beheersen van een optimale temperatuur en luchtvochtigheid centraal om samen met een juiste mix van licht, nutriënten en CO2 de optimale opbrengst te bereiken.

Voordelen en uitdagingen
De uitdagingen van een semi gesloten systeem is dat er anders gestuurd moet sturen dan dat men gewend is, je het gewas actief moet houden en dat men hiervoor een goed mechanische ventilatie- en circulatiesysteem moet hebben voor het creëren van het klimaat. KE GrowAir, als specialist in het homogeen verdelen van lucht, ziet dat hier nog veel te winnen is. Vaak wordt wel de gewenste hoeveelheid geklimatiseerde lucht ingebracht, maar als deze niet goed verdeeld wordt, dan worden de ongewenste effecten juist versterkt. Met de GrowAir luchtverdeelslangen zien we juist dat de horizontale en verticale temperatuurgradiënt kleiner is dan bij de huidige beschikbare luchtverdeelslangen en dus beter in staat is om het klimaat te homogeniseren. Daarnaast bieden gesloten systemen het voordeel dat door het dichter houden van de productielocatie je CO2 benutting hoger is en ziektebestrijding minimaal of zelfs niet nodig meer is. Dit alles met als gevolg een significant betere productie.



Combinatie van techniek
Bij KE GrowAir en Orange Climate Agri wordt alleen technologie geïnstalleerd die nodig is voor het specifieke doel van de operatie. Dit kan de teler een hoop geld besparen, omdat de telers niet verplicht zijn om in extra technologie te investeren die ze niet nodig hebben. Ook wordt er gekeken naar de efficiëntie van de technologie. Daar is een wereld in te winnen. De GrowAir luchtverdeelslang heeft bewezen 3-5% minder energie nodig te hebben om dezelfde benodigde hoeveelheid lucht in de kas te brengen dan de vaak gebruikte dubbele slangen. En door bijvoorbeeld een kruisstroom in de luchtbehandelingskast toe te passen, gaat er geen CO2 verloren als er met buitenlucht gekoeld wordt. Kortom, door deze technische en economische voordelen zijn KE GrowAir lucht-verdeelslangen en luchtbehandelingskasten van Orange Climate Agri een sterke combinatie in de praktijk.

Optimaal klimaat homogeniseren
Er hoeven dan ook geen concessies meer gedaan te worden als het gaat om het optimaal homogeniseren van het klimaat, hetgeen je toch wilt als kweker. Te vaak wordt bij de aanschaf van een kas vooral gekeken naar de prijs van die kas en wordt er op het luchtverdelingssysteem bespaard. Opmerkelijk, want juist met die techniek maak je als kweker het verschil.

Bezoek KE GrowAir in stand 8.126 op de Greentech (12 – 14 juni, RAI Amsterdam).

Voor meer informatie:
KE GrowAir
www.ke-growair.nl
info@ke-growair.nl


Orange Climate
www.orangeclimate.com
info@orangeclimate.com




Publicatiedatum: