Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Paprikateler Geert Colbers:

"De grootste winst realiseren we na de langste dag"

Bij Kwekerij Gubbels staat 25 ha paprika op Grodan Supreme steenwolmatten. Het speciaal voor dit gewas ontwikkelde substraat heeft zich volgens teeltmanager Geert Colbers ruimschoots bewezen. "Door de hoogte van 10 cm is het gewas eenvoudiger te sturen, met name in generatieve richting. De wortels zijn jaarrond sterk en gezond, waardoor er nauwelijks plantuitval is. Dat moet vooral na de langste dag winst opleveren."



Paprikamat
Kwekerij Gubbels in Maasbree behoorde tot de eerste bedrijven die de speciale paprikamat in 2015 wilde beproeven. Toen ging het nog om zes rijen, die meedraaiden met het regime voor de rest van de teelt. De proef werd in 2016 uitgebreid tot een kraanvak en weer een jaar later tot een kas van 8 ha. Dit jaar ligt 25 van de in totaal 29 ha paprika's op het topsubstraat, waar de 7,5 cm hoge Plantop NG2.0 opkweekblokken perfect op aansluiten.

"We zien elk jaar dat het gewas er heel goed op reageert", zegt Colbers tegen accountmanager Frank Janssen. "De planten wortelen snel in en groeien wat vlotter weg, maar zijn dankzij de extra mathoogte en het bredere stuurbereik makkelijker generatief te krijgen dan op een lagere mat. Op de Supreme lag de eerste zetting telkens een paar dagen voor op de rest en afhankelijk van de omstandigheden konden we af en toe, maar zeker niet altijd, een vrucht extra oogsten."

Sneller en scherper sturen
De grootste winst denkt Colbers in de tweede teelthelft te boeken. "Na de langste dag kost het normaliter meer moeite om het gewas voldoende generatief te houden", licht hij toe. "Op deze nieuwe mat gaat dat echt een stuk eenvoudiger. Hij is sneller en scherper te sturen, teert 's nachts vlot in en is 's ochtends snel weer verzadigd. Wat ik ook prettig vind, is de smallere basis van deze mat in vergelijking met de GT Expert die we eerst hadden. De mat ligt nu los van de gootranden, waardoor het drainwater veel sneller wegloopt. Het is een detail, maar het draagt wel bij aan een betere beheersing van het wortelmilieu."

Wortelontwikkeling

Frank Janssen merkt op dat het brede stuurbereik en de korte reactietijd samenhangen met de toegepaste NG2.0 vezeltechnologie. "Onze nieuwste generatie matten en opkweekblokken heeft een zeer goede capillaire werking, waardoor de extra hoogte geen enkel probleem vormt", zegt hij. "Het watergehalte in het substraat is erg homogeen en dat vertaalt zich in een gezonde wortelontwikkeling. Wanneer je een mat opensnijdt, zie je dat de plant het totale substraatvolume benut en dat er veel fijne, actieve wortels zijn. Dat blijft zo tot het einde van de teelt. Ik kan me daarom goed voorstellen dat Geert op een sterk eindschot rekent. Andere telers hebben vergelijkbare ervaringen."

Leerproces
Ondanks de ruime ervaring die Colbers inmiddels met de Supreme heeft opgedaan, denkt hij dat hij het onderste nog niet uit de kan heeft gehaald. "Telen op ander substraat is altijd een leerproces van meerdere jaren. Ik verwacht dat er best nog wat extra winst is te boeken. Temeer daar we het GroSens meetsysteem dit jaar hebben uitgebreid. Dat geeft een nog scherper zicht op het wortelmilieu en maakt het mogelijk om dichter op de grens te telen. Met zulke gezonde wortels en vitale planten moet het toch mogelijk zijn om de lat weer wat hoger te leggen?"

"De wortels zijn jaarrond sterk en gezond, waardoor er nauwelijks plantuitval is", zegt Geert Colbers (rechts) tegen Frank Janssen. "Bovendien zijn de planten eenvoudiger generatief te houden."

Voor meer informatie:
Grodan
www.grodan.nl
info@grodan.nl
Publicatiedatum: