Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Indiërs geven voorkeur aan Nederlandse tuinbouw

"Onze kennis sluit goed aan op de Indiase behoefte"

Tholen - India vormt een grote, veelbelovende markt voor de Nederlandse tuinbouwtoeleveranciers. De 1,3 miljard mensen in dit grote land hebben voor een groot deel een vegetarisch eetpatroon. Plantaardig voedsel is dus heel erg belangrijk. Niet voor niets is India de een na grootste groentenproducent in de wereld en in fruit zelfs de grootste. De technologie loopt echter nog een beetje achter, vertelt Wouter Verhey. Hij is als landbouwraad op de Nederlandse ambassade in India gestationeerd om het Nederlandse bedrijfsleven te faciliteren. "Mijn rol is om Nederlandse bedrijfsleven te ondersteunen bij hun export van kennis, technologie en producten naar India." Tuinbouw is voor Wouter en zijn team een belangrijke sector. "We zijn er goed in. Onze kennis sluit goed aan op de Indiase behoefte."



Kassenbouw in de kinderschoenen
"Het zijn nu veel kleine telers, maar je ziet nu langzaam een switch naar bedekte teelt. Alle grote (Nederlandse) zadenbedrijven zitten hier al wel, ook met hun eigen onderzoek. Ook is er een enkele kassenbouwer. De bouw van kassen staat nog in de kinderschoenen, maar het begint wel."

"De Indiase tuinbouw is een hele belangrijke sector waarin wij als Nederland veel toegevoegde waarde hebben. Daarom zijn we onder andere bezig met het opzetten van Centers of Excellence." Deze trainingscentra zijn gericht op de groenten-, fruit- en sierteelt en ook op de teelt van aardappelen die in India ook onder tuinbouw vallen. De centra worden door de Indiërs gefinancierd en de Nederlanders leveren kennis en technologie. "Voor de Nederlanders is het een platform om kennis en technologie te showcasen. De Indiërs zien het als een manier om hun telers op hoger niveau te helpen."

Uitdagingen
De Hollanders komen ook voor uitdagingen te staan. "India is geen gemakkelijke markt. Het zijn goeie onderhandelaars. Bovendien is onze technologie nog erg onbekend. We benadrukken dat de Nederlandse technologie misschien wel duur is, maar dat het rendement op de investering hoog is. Als je dat kunt aantonen, dan willen de telers wel mee."

De overheid vindt de ontwikkeling van de tuinbouw erg belangrijk en werkt op dit gebied samen met twee landen: Nederland en Israël. "Toch bijzonder dat zo'n klein landje als Nederland in zo'n groot land als India zo een preferred status heeft," merkt Wouter op.

Komende zomer vindt er een wisseling van de wacht plaats. Wouter wordt benoemd tot Landbouwraad in Peking (China) met als werkgebied Volksrepubliek China (incl. Hong Kong) en Mongolië. Zijn plaats als Landbouwraad in India wordt ingenomen door drs. Siebe Schuur.