Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Stap voor stap naar duurzaamheid

Paprikateler zet in op zo min mogelijk afval

Tholen - Toen De familie Lambrecht in 1990 in het Belgische Nevele startte met paprikakwekerij Gemapa, overwoog Marc een biologische bedrijfsvoering. Toch werd dat het niet: "Ik vond de risico's te groot, vooral die van bladluis." Marc sloeg aan het rekenen. "Als je het biologisch aanpakt, moet je in de vollegrond telen. Je productie is dan minder, de risico's hoger en de CO2-uitstoot blijft gelijk." Marc koos voor een geïntegreerde teelt. "Dat vind ik vanuit ecologisch perspectief de meest ideale manier van telen, waarbij je de minste CO2 uitstoot."



Uitbreiding
Volgende week wordt gestart met de bouw van een nieuwe kas. De paprikakwekerij breidt het areaal uit van 5 naar 8 hectare. Er wordt een grote composteringsopslag gebouwd. Daarmee zet het bedrijf weer een stap in de richting van duurzaamheid.



"Duurzaamheid is moeilijk te becijferen. Ieder heeft een eigen definitie van het begrip en ieder zal er anders mee omgaan. Wij streven ernaar om zo weinig mogelijk afval te produceren." Bij Gemapa worden de planten aan het einde van het seizoen naar de composthoop gebracht. "Alle restproductie die binnen het bedrijf verwerkt wordt, valt niet onder afval", legt Marc uit. De compost wordt gebruikt op de 3 hectare akkerland die het bedrijf met seizoenpacht verhuurt.

Biologisch draad
In de kassen wordt gebruik gemaakt van Bio Twine, een garen van Lankhorst Yarns dat volledig biologisch afbreekbaar is. Bij het leeghalen van de kassen aan het einde van het seizoen kan het draad gewoon meegenomen worden in de compostering. Na enkele maanden is het draad niet meer terug te vinden.


De familie Lambrecht met Siep Dijkstra en Joris van Calcar van Lankhorst Yarns op de HortiContact in Gorinchem.

Strenge regels
Het recept voor een ideale compostering: een temperatuur rond de 60 graden en een composteringstijd van 6 maanden. Regelmatig wordt er zuurstof toegevoegd, zodat het proces verder kan gaan. "Er zijn strenge regels voor compostering", vertelt Marc. "Het moet op een betonvloer gebeuren en de sappen die vrijkomen moeten in goten afgevoerd worden naar een septische put. De put mag alleen gedurende het groeiseizoen geleegd worden, in de winter niet."

Marc noemt composteren een prachtige toepassing voor tuinbouwers en akkerbouwers. "In veel akkerlanden is er te weinig compost aanwezig. Ook is er een gemakkelijkere uitspoeling van nitraat. Jaarlijkse toevoeging van compost kan dat probleem verhelpen." Toch is het lastig om dit concept op grotere schaal uit te kunnen voeren. "We hebben in België wat dit betreft te maken met een strenge wetgeving. Het afval van het ene bedrijf mag niet zomaar door het andere bedrijf worden overgenomen. Daar zijn allerlei vergunningen voor nodig. We zijn er wel mee bezig. Het is een ideale oplossing waarin de tuinbouw en de akkerbouw elkaar kunnen vinden."

Voor meer informatie:
Bvba Gemapa
gemapa@skynet.be
www.paprikakwekerijgemapa.be


Lankhorst Yarns