Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wat verandert er dit jaar in het RHP-productcertificatieschema?

Het RHP-keurmerk is een kwaliteitskeurmerk dat zich blijft ontwikkelen en dat daarbij dienstbaar is aan de marktontwikkelingen. Jaarlijks worden er aanpassingen doorgevoerd in het RHP-productcertificatieschema. Per 1 mei worden de nieuwe normen van kracht. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?

Hieronder staan de belangrijkste besluiten van het Centraal College van Deskundigen uitgelicht. Gecertificeerde bedrijven moeten vóór 1 mei alle veranderingen in het RHP-productcertificatieschema hebben doorgevoerd in hun procedures en kwaliteitsmanagementsysteem.

Biostimulanten in RHP-gecertificeerde substraten (module 300)
RHP constateert een toename in het gebruik van biostimulanten in substraten. Van deze producten wordt vaak geclaimd dat ze een indirecte bemestende waarde hebben, door het voorkomen van abiotische stress of toevoeging van micro-organismen die nutriëntenopname versterken. Er is een grote behoefte aan een wettelijk kader om deze producten op de markt te brengen, waarbij het helder moet zijn welke claim het product voert. Biostimulanten worden onderdeel van de 'EU Fertilizer Regulation' en dat vormt een stimulans voor het ontwikkelen van eenduidige normering en toetsing.

Biostimulanten die aanwezig zijn op een 'RHP-locatie' mogen geen risico vormen voor de andere producten op de locatie en moeten minimaal voldoen aan de algemene producteisen en de algemene fytosanitaire producteisen uit de module Algemene producteisen Horticulture (MOD 330).

RHP is voorstander van het faciliteren van een beheerste introductie en toepassing van microbiële biostimulanten in substraten, met behoud van het RHP-keurmerk op het substraat. De aanpak hierbij is:
  • risico's beheersen
  • productveiligheid aantonen
  • praktisch toepassen
Biostimulanten kunnen worden gekwalificeerd als B- of BE-product. BE (B-exemption) is een nieuwe categorie grondstoffen onder het RHP-keurmerk. Het gaat hier om producten die geen RHP-keurmerk dragen, maar met een specifieke vermelding op het leveringsdocument wel in RHP-producten mogen worden verwerkt als het aan de in het schema gestelde producteisen voldoet. Dit moet de leverancier aantonen met analyseresultaten.

Enkele producten hebben een ontheffing als BE-product gekregen voor verwerking in RHP-substraten. Een overzicht van deze producten vindt u in de lijst B-producten op Mijn RHP (onder Documenten voor RHP-certificering).

Voor meer informatie en alle wijzigingen:
RHP
www.rhp.nl
info@rhp.nl


 
Publicatiedatum: