Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Enthousiaste Italiaanse duikers ontwikkelen onderwaterkassen

Dankzij gecontroleerde omgevingslandbouw is het tegenwoordig mogelijk op de meest onwaarschijnlijke locaties te telen: op de Noordpool, in de ruimte en onder de grondNu voegt een Italiaanse duikfanaat hier nog een andere omgeving aan toe: onderwaterkassen.

Het verhaal van Nemo's Garden begint in de baai van de gemeente Noli in Italië in 2012, toen Sergio Gamberini, voorzitter van Ocean Reef Group, met het idee kwam om twee van zijn passies te combineren: duiken en tuinieren.



Volgens projectcoördinator Gianni Fontanesi werd het eerste experiment in de zomer van 2012 uitgevoerd met een kleine biosfeer verankerd aan de zeebodem waarin succesvol groene basilicum werd geteeld. 



Van kruiden tot stevia
Ondertussen heeft het team van Nemo's Garden verschillende andere gewassen getest: oregano, salie, munt, tijm en andere kruiden, diverse slasoorten, tomaten, bonen, erwten, courgettes en goji-bessen. Behalve eetbare gewassen proberen ze het ook met medische en cosmetische gewassen zoals stevia, melisse, calendula, aloë vera, etc.

Volgens Gianni is het niet hun doel om te verkopen: "We richten ons in feite niet op het vaststellen van een prijs voor een kg planten. We onderzoeken welke plant beter groeit naast zoetwaterproductie en volautomatische zelfredzaamheid van het systeem. Productmaximalisatie zal de volgende stap zijn." 

Ook concurrentie met conventionele telers is niet het doel. En volgens Gianni krijgen ze positieve feedback van over de hele wereld.



Nieuwe en traditionele technieken
"De unieke omstandigheden in de biosferen (vooral de hogere druk en hoge luchtvochtigheid) werken positief op de groei van de planten," volgens Gianni. Hij zegt dat ze een snellere kieming hebben gezien en verschillende chemische samenstellingen met betrekking tot essentiële oliën.

Onder water telen vereist nieuwe ideeën en oplossingen, maar de onderwatertelers passen ook standaard teeltmethoden toe. Tijdens één winter werden er bijvoorbeeld LED-lampen getest voor het laagseizoen, wanneer het zonlicht minder is en de dagen korter.



Aangepaste onderwaterstructuren
Nemo's Garden is een proefproject, ontwikkeld en volledig gesponsord door Ocean Reef Group. Het bedrijf produceert duikuitrusting, snorkelmaskers, beschermingsapparatuur en elektronica en hun projecten zijn allemaal aan hun diverse activiteiten verbonden. Momenteel zet het team van Nemo's Garden het onderzoek voort en heeft ambitieuze plannen voor de toekomst.



"We zijn nu klaar om deze onderwaterhabitat te repliceren of om aangepaste alternatieven te creëren. Door de jaren heen hebben we begrepen wat voor toepassingen er allemaal mogelijk zijn voor dit type habitat: behalve als onderwaterkas, ook als onderwaterobservatorium, als onderwaterlaboratorium en als een nieuwe toeristische attractie." Ze ontvangen verzoeken van over de hele wereld en hebben al een biosfeer geïnstalleerd voor duikschool TODI in België.

Voor meer informatie:
Nemo's Garden
www.nemosgarden.com
Publicatiedatum: