Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Slateelt op water populair in Vietnam

Rijk Zwaan opende onlangs een filiaal in Vietnam. De komende maanden zal het bedrijf daar R & D-activiteiten voor de tropen starten. "We willen graag voor Zuidoost-Azië nieuwe soorten groenten gaan ontwikkelen. Virussen en ziektes zijn hier een groot probleem en wij kunnen telers helpen door de juiste resistentie in de rassen te kweken. We hebben voor Vietnam gekozen omdat het een veelbelovende markt is met veel ontwikkeling en we hier al meer dan tien jaar actief zijn", legt Jean-Marie Rozec, managing director van Rijk Zwaan Vietnam, uit.



In Vietnam is slateelt op water een hot topic op dit moment. "We zien al een toename van de slateelt op water. Dit komt omdat de consument juist nu veilig geteelde producten zo belangrijk vindt. We verwachten dat de groei van sla op water de komende jaren zal doorgaan, zoals al is gebeurd in Thailand en Maleisië", aldus Jean-Marie. Het huidige areaal van op water geteeld sla mag slechts ongeveer 30 tot 40 hectare bedragen, maar hij verwacht dat dit zich de komende jaren zal vermenigvuldigen.

Rijk Zwaan is een toonaangevende leverancier van zaden voor de teelt van sla op water. Het bedrijf bestaat al tientallen jaren en heeft een goede positie in de Zuidoost-Aziatische markt verworven. Volgens Jean-Marie gaat het in het bedrijf om meer dan alleen het verkopen van zaden. "Bij Rijk Zwaan proberen we de lokale telers te helpen door hen ook technisch advies te geven. We werken aan de ontwikkeling van de teler en de toeleveringsketen. Het is goed voor de teler - ze zullen betere inkomsten genereren en hun teelt uitbreiden - en wij profiteren er zelf ook van."

Dat is ook de reden waarom Rijk Zwaan-teamlid Tran Thi Hue tijdens de HortEx in Vietnam een ​​lezing gaf over succesvolle NFT-teelt in het tropische laagland. "De sleutel is om de watertemperatuur deels te reguleren door bijvoorbeeld de juiste waterstroom te vinden, het zuurstofniveau te regelen en het juiste systeem. En natuurlijk maakt ook het kweken van het juiste ras een belangrijk deel uit van het succes. Al met al maken een heleboel kleine stapjes een groot verschil."



Kennis delen
Naast sla helpt Rijk Zwaan Vietnamese telers ook met gewassen zoals paprika, tomaat, komkommer en meloen. Ook wat betreft deze gewassen is algemene kennis van de tuinbouw de grote uitdaging voor kwekers. "Het is voor de telers vrij moeilijk om informatie te vinden over hun dagelijkse problemen", legt Jean-Marie uit. "Laten we niet vergeten dat de teeltomstandigheden hier behoorlijk lastig zijn. Tropische en subtropische klimaten hebben geen winter en dat betekent het hele jaar door een hogere aanwezigheid van plagen en ziekten."

Om een ​​betere productie te krijgen, veredelt Rijk Zwaan nieuwe soorten groenten die speciaal zijn gemaakt voor deze omstandigheden. Het bedrijf helpt telers ook bij de overgang van vollegrond naar teelt op water. "We zien steeds meer telers overgaan op deze methode en we sturen er ook een beetje op aan", bekent Jean-Marie. "Wij geloven in dit type teelt, het geeft hen een stabielere oogst en een beter rendement, wat meer consistentie in hun productie en een betere positie op de markt betekent."

Het helpt telers ook om duurzamer te produceren, minder water en gewasbescherming te gebruiken en blijkt een grote stap te zijn in het bestrijden van ziektes die in de bodem leven. "Telers willen zich graag ontdoen van ziektes in de bodem en dit kan ook door middel van hydrocultuur."



Voor de telers is het vinden van de verbinding met de markt en de consument nog steeds moeilijk, zelfs bij teelt op water. Daarom proberen de tuinbouwers hun producten te onderscheiden van vollegrondsgroenten. "Als ze bijvoorbeeld op water telen, willen ze de wortels behouden voor de verkoop, om te laten zien dat ze in het water gekweekt zijn, wat een innovatieve manier is met minder sproeien. Sommige telers proberen ook de stappen naar de groothandelsmarkt te verminderen om directer van teler naar eindgebruikers te kunnen verbinden. En met Rijk Zwaan informeren we ook de supermarkten en consumenten door demonstraties te geven over de NFT-teelt. Op die manier laten we ze zien wat hydrocultuur is en wat de voordelen zijn voor het eindproduct. "

"Hitech tuinbouw ontwikkelt zich snel in Vietnam en een beurs als de HortEx is een geweldige manier om teler en consument te informeren over nieuwe teelttechnieken en producten. Rijk Zwaan is er trots op deel uit te maken van deze ontwikkeling in Zuidoost-Azië! Mocht je aanvullende informatie over groententeelt in dit gebied willen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. "


Voor meer informatie:
Rijk Zwaan Vietnam
Jean-Marie Rozec – Land Manager
+84 28 7307 3993
info.vietnam@rijkzwaan.vn
www.rijkzwaan.vn 
Publicatiedatum: