Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energiemarkt: Opwaartse prijsdruk is terug

Na een klein dipje aan het begin van week 12 stegen de gas- en elektraprijzen weer. Bij de kortetermijnprijzen kwam dat vooral door herziene weerberichten die aangeven dat het tot in april kouder blijft dan normaal. De stemming op de handelsvloeren blijft daardoor zenuwachtig, want bij de gasopslagen komt de bodem in zicht. Een reeks van kleine uitvalproblemen maakte het er niet beter op. De langetermijnprijzen stegen ook door hogere grondstofprijzen.

De APX-prijzen stegen door de kou eind week 11 en bleven daarna hoger door minder wind en de hoge gasprijs. Onbalans lag doorgaans onder de APX, met pieken omhoog en omlaag door de weersomstandigheden (zon en buien).

 

Korte termijn

De TTF-daggasprijs bewoog tussen de 20 en 24 ect/m3 afhankelijk van de temperatuur. De aanvoer bleef goed, want de handelaren met gasopslag leverden graag tegen deze prijzen. Het wordt steeds zekerder dat de temperaturen tot in april onder normaal blijven. Dit legt druk op de frontmaand en zomerprijzen. Ze stegen met ca. 0,5 ect/m3. De vulgraad van de gasopslagen is halverwege week 12:
  • Nederland 10% (1,3 miljard m3)
  • Duitsland 18% (4,2 miljard m3)
Lichtpuntje is dat de LNG-aanvoer weer op gang komt nu de winter ook in Aziƫ op zijn einde loopt. Naast LNG uit Qatar worden er de komende weken LNG tankers uit Rusland (Yamal) en Amerika (Cove point) verwacht. Deze tankers gaan naar de LNG-opslagen in Engeland, Frankrijk en Zuid-Europa.

De APX-prijzen stegen door de koude dagen eind week 11. Daarna bleven ze hoog, vooral door minder windproductie. Tussen de dagen zat wel verschil. Op dinsdag 20 maart waren ze bijvoorbeeld lager (10 euro/MWh) door het zonnige weer.

Onbalans was de afgelopen week rustiger met, zoals gebruikelijk in deze tijd van het jaar, pieken omhoog rond de tijdstippen van zonsop- en zonsondergang.

De WKK dagsparkspread bewoog tussen 19 en 29 euro/MWh door de wisselende APX en TTF daggasprijs. De kwartaalsparkspreads Q4 18 en Q1 19 stegen door hogere OTC kwartaalprijzen.

Lange termijn

De langetermijnprijzen gas en elektra lieten de eerste dagen van week 12 ook meer beweging zien, dit werd veroorzaakt door hogere grondstofprijzen. De olieprijs is nu bijna 69 dollar/vat; bij steenkool keerde de dalende trend en was de prijs weer even terug boven de 75 dollar/ton. De CO2-emissierechten zitten in een stijgende trend en de prijs is inmiddels boven de 12,5 euro/ton. Er is koopinteresse van speculanten sinds het besluit van de EU om de handel in te gaan perken vanaf 2020 en van bedrijven die nog rechten voor 2017 moeten leveren komende maand.

De WKK sparkspread 2019 steeg de laatste dagen en is nu rond de 19 euro/MWh. De clean sparkspread 2019 van gascentrales daalde onder de 6 euro/MWh, vooral door duurder gas en de CO2-rechten. De darkspread 2019 deed niet veel; duurdere steenkool en CO2-rechten werden gecompenseerd door de hogere elektra OTC-baseprijs.

Visie

De marktverwachting voor kortetermijngas handhaven we op onzeker. Alles hangt af van het weer. Kans op daling is niet groot nu de temperatuur de komende weken onder normaal voor de tijd van het jaar lijkt te blijven.

Voor de APX- en onbalansprijzen wijzigen we de marktverwachting van stijgend naar dalend. Voor week 13 zijn de verwachting voor het windbeeld tegenstrijdig (Duitsland minder wind, Frankrijk juist meer wind). De forward voor week 13 is wel een stuk omlaag: 43,5 euro/MWh (in week 12 was dit 58 euro/MWh), dus grote kans op lagere APX-prijzen. De start van de zomertijd op 25 maart kan ervoor zorgen dat de avondpiek in de APX-prijzen kleiner wordt of verdwijnt. Het blijft langer licht en de meeste bedrijven zijn doordoor voor het donker al gesloten.

Voor de langetermijnprijzen OTC-elektra en TTF-gas handhaven we de marktverwachting op stabiel. Vooral interessant is wat de steenkoolprijs nu gaat doen. Deze week zakte de prijs al even door de bodem van 74,50 dollar/ton, maar liep daarna weer op. Verder is het afwachten of de stijgende trend in de CO2-prijs doorzet.

Voor TTF-gas is 31 maart een belangrijke dag. Dan maakt Minister Wiebes bekend wat er met de Groningse gasproductie moet gebeuren. Staatstoezicht op de Mijnen adviseert halvering naar 12 miljard m3/jaar. GasUnie heeft aangegeven dat vanuit het oogpunt van leveringszekerheid al 14 miljard m3 nodig is in een mild jaar. Bij extreem koude winters moet de productie daarvoor omhoog naar 27 miljard m3.

Voor meer informatie:
AgroEnergy
info@agro-energy.nl
www.agro-energy.nl
Publicatiedatum: