Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kritiek op foliebedden in de aspergeteelt

De meeste asperges in Duitsland groeien onder folie. Circa 95 procent van de aspergetelers maakt gebruik van folie om asperges te beschermen tegen vorst, langdurige regen of zon. Dat meldt Stiftung Warentest. In maart en april slaat de folie met haar zwarte zijde zonne-energie op. De asperge groeit op deze wijze zoals in een kas en is vaak twee weken vroeger rijp. Op een later punt in het seizoen houdt de witte foliezijde sterke zonnestralen bij de asperges vandaan.


Donkere folie slaat warmte uit zonlicht op


Maar milieubeschermers bekritiseren de overvloed aan folie: dit zou het landschap ontsieren. In Brandenburg vreest natuurbeschermingsbond Nabu bovendien dat broedplaatsen en insecten voor vogels verdwijnen. En: het zorgt voor afval. De 'Verband süddeutscher Spargelbauern' benadrukt echter dat de folie tot wel twaalf jaar gebruikt wordt en onder meer tot vuilniszakken gerecycled kan worden. Het gebruik van folie verkleint bovendien de inzet van gewasbeschermingsmiddelen aangezien er minder onkruid groeit. Wie folievrij geteelde asperges zoekt moet navraag doen bij telers in de buurt. Ook biologische asperges mogen onder folie groeien.

Publicatiedatum: