Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aardbeien onder LED-belichting: vroeg rijp en zomers zoet

Tholen - Nu het aardbeienseizoen op gang komt, worden voor het Belgische familiebedrijf Welroy Fruit de eerste effecten van de proef met GreenPower LED toplighting van Philips zichtbaar. De proef is gehouden op 5000 vierkante meter onder glas. De kenmerkende paarse gloed van de ledverlichting was voor omwonenden bij vlagen duidelijk zichtbaar, maar zij kunnen nu wel al op 1 maart genieten van de eerste verse aardbeien van het Sonataras. De aardbeien van Welroy Fruit lagen vanaf die dag namelijk in de in de streek welbekende kraampjes langs de weg.


Foto: Facebook
 
De bedoeling van de proef was om de concurrentie voor te zijn met het leveren van de eerste rijpe aardbeien. Ondanks dat er volgens Frank Royen van Welroy Fruit geen sprake is geweest van een strenge winter, is het vroegheidsstreven gehaald. Of de proef met LED ook effecten heeft voor de productie van aardbeien kan Royen nog niet zeggen aangezien het kasaardbeienseizoen pas net op gang is en nog loopt tot in april.

Royen is tevreden met de vroege rijpheid en de goede, zoete smaak van de eerste aardbeien. De aardbeien van onder LED zijn zoeter dan de aardbeien uit de klassieke, onbelichte kasteelt. Of de aardbeien ook zoeter zijn dan aardbeien van onder SON-T belichting durft Royen nog niet te zeggen, omdat hij in de streek rond Wellen nog geen vergelijkend materiaal heeft geproefd.


Foto: Philips

Hoewel de eerste resultaten van de proef positief zijn, verwacht Royen niet direct dat de proef met LED-belichting uitgebreid gaat worden bij Welroy Fruit. Royen: "De markt voor vroege kasaardbeien is namelijk relatief beperkt. Teveel aanbod van onder LED zou de prijs negatief beïnvloeden."

Naast aardbeien van onder LED zouden eind maart ook de eerste aardbeien uit de onbelichte kassen van Welroy rijp genoeg moeten zijn voor verkoop. Vanaf half april moet vervolgens ook de open teelt, 2 hectare, aardbeien op gaan leveren. Eind oktober, begin november wordt vervolgens weer op teelt onder glas overgestapt. Alleen in januari en februari moeten de mensen het dan zonder (kas)aardbeien van Welroy doen.

Voor meer informatie:
Welroy Fruit
www.welroyfruit.be