Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Italiaanse koolteelt in de greep van klimaat

De koolsoorten die in Italië worden geteeld hebben te lijden gehad onder de lage temperaturen, de vorst en sneeuw van de maand februari. Het gaat om de rode kool, witte kool, savooiekool en groene kool.



"De kou heeft schade aangericht en er is weinig product. De afgelopen dagen zagen we ons genoodzaakt om naar het Spaanse en Portugese product te kijken om continuïteit in het aanbod te genereren. In januari hadden we gelukkig wel voldoende kool die afkomstig was uit Italië, met name uit regio's Puglia en Veneto. De temperaturen waren daar relatief mild waardoor er veel kool was. Helaas zijn de prijzen nog steeds laag, ongeveer 50 tot 70 cent," legt groothandelaar Mirko Daniele uit.



Emile Fellini, van het marketingbedrijf Fellini Patrizio, zegt dat er weinig is en dat de prijzen stijgen. "Tot een aantal weken geleden was er weinig afzet vanwege de hoge lenteachtige temperaturen. Nu is er schaarste vanwege het koude weer van de afgelopen dagen. Maar ook in de rest van Europa is tegenwoordig weinig kool voor handen."


Romanesco kool in Viterbo


Ook Stefano Calevi van Fratelli Calevi uit Viterbo meldt vorstschade en daardoor verliezen. "Na drie dagen van vorst hebben we veel schade geleden. Naast de bloemkool en broccoli is ook de romanesco kool beschadigd. Voor de komende 20 tot 30 dagen is er bijna geen kool. We hopen dat we daarna weer enige balans kunnen aanbrengen in het spel van vraag en aanbod."


Romanesco kool

"Ik heb horen zeggen dat er al Spaanse kool in omloop is op de Italiaanse markt. In Spanje waren de temperaturen hogen dan in Italië en dan is het natuurlijk verleidelijk om met Spaanse producten onze markt te domineren," zegt Calevi.

Publicatiedatum: