Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wereldzadenbank op Spitsbergen krijgt upgrade van €10 miljoen

Nu de Wereldzadenbank op Spitsbergen al 10 jaar bestaat, is het tijd om technische verbeteringen door te voeren. De maatregelen zijn onderdeel van een lange termijn plan om de prestaties van de zadenbank te verbeteren en de levensvatbaarheid te verlengen. De Noorse overheid heeft dan ook een voorstel gedaan om in 2018 een start-up subsidie van 100 miljoen NOK (ongeveer €10 miljoen) aan de zadenbank te verlenen.

"De verbeteringen, die hopelijk spoedig doorgevoerd zullen worden, zullen ervoor zorgen dat de Wereldzadenbank een veilige opslag voor alle genenbanken ter wereld kan blijven en in de toekomst nog meer zaden op zal kunnen slaan. Het is een mooie en belangrijke taak om al het genetisch materiaal te beschermen dat cruciaal is voor de wereldwijde voedselveiligheid," zegt de Noorse minister van Landbouw en Voeding, Jon Georg Dale. 

Statsbygg heeft een mogelijkheidsstudie voorbereid in opdracht van het ministerie van Landbouw en Voeding. Onder het project valt de bouw van een nieuwe betonnen tunnel die toegang biedt tot de Wereldzadenbank en een servicegebouw waar noodelektriciteit, koelunits en andere elektrische apparatuur die hitte uitgeven via de tunnel kunnen worden opgeslagen. 

"In 2017 werd de belangrijke rol van de Wereldzadenbank zeer duidelijk. Dat jaar werden er voor het eerst zaden opnieuw opgeslagen in de zadenbank op Spitsbergen. Het ICARDA International Research Center, dat eerder vanuit Aleppo in Syrië werkte, bracht de zaden terug die ze hadden geoogst nadat hun zaden in 2015 uit Spitsbergen hadden opgehaald. Dit laat zien dat de zadenbank een wereldwijde verzekering is voor de voedselvoorziening voor toekomstige generaties," Jon Georg Dale.


Diep in een berg op een van de eilanden van Spitsbergen, halverwege tussen het vasteland van Noorwegen en de Noordpool, ligt de Wereldzadenbank. Dit is een lange termijn opslag voor zaden en gebouwd om alle omstandigheden - zoals natuurrampen of oorlogen - te weerstaan. De Wereldzadenbank bevat 's werelds grootste collectie van gewas diversiteit. Foto: Matthias Heyde

De Wereldzadenbank wordt gefinancierd en geleid door het ministerie van Landbouw en Voeding, de Global Crop Diversity Trust en het Nordic Genetic Resource Center (NordGen).
Publicatiedatum: