Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rampseizoen voor Siciliaanse artisjokken

"Dit jaar is op zijn zachtst gezegd een rampjaar voor de Siciliaanse artisjok." Dat zegt teler en handelaar Enzo Rametta uit Catania. "De droogte van afgelopen zomer heeft het seizoen vanaf het begin al in gevaar gebracht. Begin december hadden we te maken met intense kou wat de teelt ook geen goed heeft gedaan. Ook merkten we dat het concurrerende product uit Noord-Afrika dit jaar eerder was dan normaal. Het is echt een ramp."


Enzo Rametta

Tot aan Kerst waren de prijzen nog enigszins bevredigend maar daarna daalden ze fors vanwege een gelijktijdige productie, met name uit Puglia.

"We hadden niet verwacht dat er een overschot aan artisjokken op de markt zou zijn en nu hebben we het moeilijk. Iemand moet ingrijpen bij de willekeurige import. Aan de andere kant van de Middellandse Zee hebben ze niet dezelfde beperkende regels zoals wij die kennen. De situatie is nu onhoudbaar, omdat in Italië de arbeidskosten en de belasting vrij hoog zijn en dat beïnvloedt de productie. Als we hoge kosten van energie en brandstof ook meerekenen, wordt duidelijk dat we de concurrentie niet langer voor kunnen blijven," zegt Rametta.

"Omdat we op geen enkele manier invloed kunnen uitoefenen op de regels van de vrije markt, kunnen we onze producten niet beschermen. Er is dus niets meer dat de eindgebruikers bewust maakt van de aankoop van nationale producten ter verdediging van het Italiaanse inkomen. Italiaanse producten eerst! Helaas negeert de consument dit vaak en gaat hij voor het goedkoopste product, wat meestal gelijk staat aan ongecontroleerde arbeidskosten en barre werkomstandigheden. Hieraan moeten we toevoegen dat de fytosanitaire voorschriften weinig te maken hebben met de hoge Italiaanse normen," gaat Rametta door.

"Het opzetten van een hectare met artisjokken kost ongeveer €5000,-. Elke hectare kan tot wel 10.000 planten bevatten, die elk 12 artisjokken geven. We zijn nu helaas genoodzaakt om een artisjok voor €0,08 te verkopen wat een bruto bedrag van €9600,- oplevert. Wat blijft er dan over voor ons als telers als we de kosten van dit bedrag afhalen? Juist, een netto verlies. En alsof dit nog niet genoeg is, worden de prijzen dit jaar verlaagd naar €0,05 cent per artisjok. Dat is pure waanzin," concludeert Rametta.

Publicatiedatum: