Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Geautomatiseerd plantentilsysteem bespaart tot 90% arbeidstijd"

Tholen - Tijdens de IPM in Essen was hij al te bewonderen. Het vernieuwde Plant Elevation System dat het laten zakken van tomaten- en komkommerplanten in de hogedraadteelt automatiseert.



Mat Versleijen van Mertens B.V: "Het wordt steeds lastiger om arbeidskrachten te vinden voor het werk in de kassen en het wordt mede daardoor duurder. Doordat het PES het laten zakken van de planten volledig automatiseert, bespaart het 85 tot 90 % van de arbeidstijd, die daarmee gemoeid is."

Luchtdruk
Mertens en Atgrow, twee bedrijven uit het Limburgse Horst, ontwikkelden samen het Plant Elevation System dat luchtdruk pompt in een transparante ringleiding. "Door twee pompbewegingen zakt de plant een hele centimeter en verschuift de plant ook een hele centimeter op de draad."



"Een centrale compressor voorziet de ringleiding van luchtdruk met de druk van één bar. Het systeem is geheel naar eigen voorkeur in te stellen wat betreft de hoogte die men wil laten zakken en in welk tijdsbestek. Het is bijvoorbeeld mogelijk de planten tussen tien uur 's avonds en een uur 's nachts 4 centimeter te laten zakken."

Geleidelijk
Bij de ontwikkeling van het geoctrooieerde systeem is er uitgebreid rekening gehouden met de gevolgen voor de teelt. Het PES laat de planten geleidelijk zakken. "Daardoor wordt de plant fysiek zo min mogelijk belast. Standaard tomatenhaken laten de planten bijvoorbeeld ca. 20 cm in een keer zakken. Er zijn sommige tomatensoorten waarbij de vruchten minder stevig aan de trossen hangen. Als het laten zakken van de planten dan te snel gaat, kunnen er tomaten losraken."



Ambitie
Het nieuwe systeem zit nog volop in de opstartfase, vertelt Mat. "In 2017 werd het al uitgebreid getest op de Proefcentrum in Hoogstraten en in twee kassen en ook dit jaar worden er proeven uitgevoerd. Door het PES systeem in de belichte teelt boven de lampen te plaatsen is het lichtverlies minimaal. Eind 2018/ begin 2019 willen we het systeem op grotere schaal in de markt zetten. We hopen dan binnen enkele jaren flinke stappen te maken."

Tijdens de HortiContact in Gorinchem kunnen bezoekers het Plant Elevation System bekijken in de stand van Mertens (nr. 285).


Voor meer informatie:
Mertens B.V.
077-3999111
info@mertens-groep.nl
www.mertens-groep.nl
Publicatiedatum: