Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Roemenië afhankelijker van voedselimport EU

De kosten van de voeding die Roemenië in de eerste tien maanden van 2017 uit andere EU landen importeerde, bedroegen in totaal meer dan €5 miljard. Ter vergelijking, in dezelfde periode in 2016 waren de uitgaven voor de import van voeding uit andere EU landen 13,4% lager. Het Roemeense handelstekort bedraag nu meer dan €1,6 miljard. 

De binnenlandse productie van groenten was niet genoeg om aan de vraag in het land te kunnen voldoen en daarom heeft het land groenten geïmporteerd met een totale waarde van €257,5 miljoen. Het grootste deel hiervan kwam uit Nederland (ter waarde van €41,3 miljoen), Duitsland (€36 miljoen) en Hongarije (€26,2 miljoen). Een jaar eerder, in 2016, importeerde Hongarije groenten uit de EU met een totale waarde van €233,8 miljoen. 

Ook fruit had een negatieve impact op de Roemeense handelsbalans met andere lidstaten. De totale waarde van de fruitimport bedroeg €421,1 miljoen. De grootste leveranciers van fruit aan Roemenië waren Griekenland, waaruit het land voor €78,4 miljoen aan fruit importeerde, gevolgd door Nederland met €69,2 miljoen en Polen (€52,9 miljoen). 

Bron: economica.net

Publicatiedatum: