Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Prijzen gehalveerd vergeleken bij vorig jaar

"Stabiele marktsituatie bij Italiaanse slasoorten"

Terwijl de aanvoer van Spaanse groente naar Duitsland beduidend lager is dan normaal, is het aanbod van Italiaanse waar eerder stabiel. De prijzen zijn vergeleken bij afgelopen jaar weliswaar gehalveerd, maar de afzet is veel beter. Dat is goed nieuws voor de gastronomie, waar bonte sla het hele jaar door in grote hoeveelheden gebruikt wordt.
 
De prijsverschillen tussen de huidige marktsituatie bij bonte sla en die van afgelopen jaar zijn enorm. Men betaalde vorig jaar rond deze periode gemiddeld circa 11 euro voor een krat met 9 kroppen. Op dit moment betaalt men slechts circa 5 euro voor de gebruikelijke soorten zoals Lollo Rosso, Bionda en de eikenbladslamengsels. Dat hangt natuurlijk nauw samen met de kou van vorig jaar, die in het gehele Middellandse Zeegebied kwaliteitsproblemen en productschaarste veroorzaakte. "Momenteel is de kwaliteit van bonte sla echter tevredenstellend, net zoals de afzet. De marktsituatie blijft vermoedelijk stabiel'', aldus Michael Kell, bedrijfsleider van de gelijknamige fruitgroothandel in Bad Tölz.


De firma Kell neemt de bonte sla uit Italië direct van een agentschap af
 
Importseizoen
Hoewel men in de retail de voorkeur geeft aan lokaal geteelde veldsla, Chinese kool en andijvie, hechten de grootverbruikers grote waarde aan importsla uit Italië, aldus de gastronomieleverancier. "De fijne bladsla wordt veel verkocht. Dat heeft volgens mij vooral met de optiek te maken evenals met de verwerkingssnelheid.'' De groothandelaar neemt zijn Italiaanse producten via een agentschap af en verkoopt de kroppen normaal gesproken binnen 24 uur. "Wat we vandaag aangeleverd krijgen, gaat er dezelfde dag of de volgende ochtend nog uit.''
 
Veldsla groeit in grote hoeveelheden in de Duitse kassen en is daarom het hele jaar door verkrijgbaar. Bonte sla zoals de populaire Lollo Rosso en Bionda krijgt Kell tot en met april vanuit Italiaanse teeltgebieden zoals Verona en Neapel aangeleverd. Dat wil echter niet zeggen dat de Duitse groententelers niet proberen om de fijne bladslasoorten te telen. Michael: "Tuinders in München telen al bonte sla in de kas, maar slechts in kleine hoeveelheden. De verwarmingskosten maken teelt op grotere schaal moeilijk.''
 
Gastronomieleverancier
Fruitgroothandel Kell bestaat sinds 1949 en heeft zich in de loop der jaren volledig toegelegd op de levering aan de gastronomie. Tot de clientèle behoren vooral grootverbruikers zoals grootkeukens, kantines en klinieken. Het productpalet omvat onder andere groenten van alle soorten, paddenstoelen en aardappelproducten, maar ook exoten en kruiden.

Verdere informatie:
Michael Kell Früchtegroßhandel OHG
Geschäftsführer: Michael Kell jun.
Kolpingstraße 1, 83646 Bad Tölz
Tel. +49 0 80 41 - 7 00 70
Fax. +49 0 80 41 . 99 73
Publicatiedatum: