Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Benjamin Vidmar, Polar Permaculture Solutions:

"Spitsbergen kan een voorbeeld voor de rest van de wereld worden"

De gecontroleerde omgeving heeft het mogelijk gemaakt om gewassen te telen op plekken waar dit voorheen niet mogelijk zou zijn. Zo worden in Nederland volop tomaten geteeld en staan Amerikaanse steden vol met vertical farms waarin sla wordt geteeld. Voor gehele gemeenschappen is zelfvoorzienend worden mogelijk dankzij de binnenteelt. Toch heeft een man dit fenomeen nu naar een nieuwe hoogte getild: Benjamin Vidmar. Hij teelt groenten op een van de meest moeilijke plekken ter wereld: Spitsbergen. 



Benjamin groeide op Ohio, in de Verenigde Staten, maar verhuisde naar Borneo in 2005. Daar werkte hij als kok in een restaurant en op een kookschool. Nadat hij werkzaam was geweest op cruiseschepen die hem naar Antarctica en het Noordpoolgebied hadden gebracht, ging hij een zomer in Longyearbyen op Spitsbergen werken. Hierna kreeg hij een baan bij het Radisson Polar Hotel in 2008 en sindsdien is hij af en aan op het eiland. 


Spitsbergen (rood omringd) is een eilandengroep op de Noordpool, ten noorden van het Noorse vasteland. 

"Het dagelijkse leven hier is extreem," zegt Benjamin, "en het is afhankelijk van de tijd van het jaar. Tijdens het lichtseizoen is het 24 uur per dag licht." Het drukke toerismeseizoen begint in februari en loopt tot mei. "Daarna wordt het wat rustiger, en alle winteractiviteiten zoals het rijden met sneeuwscooters en sledehondentochten gaan over in boottochten. Tegen het eind van september gaat de zon weer weg en bereiden we ons voor op de poolnacht. Tijdens deze periode is het 24 uur per dag donker." 

Circulaire economie
Deze zware omstandigheden maken het lastig om in het gebied te leven, laat staan er gewassen te telen. Toch zag Benjamin potentie om in het gebied voeding te gaan telen en richtte hij Polar Permaculture Solutions op, met de ambitie om door middel een gesloten kringsysteem te gaan telen. Over het project zegt hij dat het is begonnen "door mijn passie voor eten en mijn zoektocht naar de meest verse producten. Alles wordt hier geïmporteerd en we betalen veel geld voor de luchtvracht. Dit project is opgestart om de mensen hier ook versproducten te kunnen leveren." 



In het begin dachten veel mensen dat Benjamin gek was door dit project op Spitsbergen te starten en het project won ook eerst aan populariteit in Europa voordat het gewaardeerd werd op Spitsbergen. Nu is de lokale gemeenschap echter "zeer trots op wat we hier doen," zegt Benjamin. Hij hoopt dat Spitsbergen uiteindelijk een voorbeeld zal worden voor de rest van de wereld en een circulaire economie zal ontwikkelen die gebruikt maakt van alle beschikbare bronnen. 

Wereldzadenbank
Om kennis van teelttechnieken te vergaren, probeert Benjamin in contact te komen met zoveel mogelijk mensen. "Ik probeer ook te kijken naar welke technieken goed hebben gewerkt voor anderen, zodat ik ze in ons project toe kan passen. YouTube en Google zijn hierbij mijn grootste vrienden..." 

Daarnaast heeft hij een schat van agrarische kennis in de buurt; de Wereldzadenbank op Spitsbergen. "Zij kennen ons en zijn erg nieuwsgierig naar ons project. Ik kijken ernaar uit om eventueel met hen samen te werken."



Uitbreiden
Benjamin willen met dit project een systeem ontwikkelen dat ook anderen op de wereld kan helpen. "Als we het hier kunnen, kan het overal. Dit is ons verhaal en we willen het delen met de rest van de wereld."

Benjamin ziet ook potentie voor het project op het gebied van voedselverkwisting. "Veel van onze klanten zijn lokale hotels en restaurant. Als kok weet ik precies wat nodig is en kan ik me daarop richten. Alle lokale restaurants en hotels kopen producten van ons. Daarom verwacht ik dat we onze samenwerking wel kunnen uitbreiden met bedrijven wereldwijd." 



Benjamin zegt dat de toekomst er positief uit ziet. "We blijven ons verder ontwikkelen. We werken aan meerdere innovaties die we nu willen gaan testen en later zullen introduceren." 

Mocht je bovendien interesse hebben om zelf eens een kijkje te nemen op Spitsbergen, Benjamin zoekt nog mensen die mee willen werken aan het project en kennis hebben van de volgende gebieden: champignon op koffiedrab, biogasproductie, telen op water, dieren en kasproductie. Als je meer informatie wilt, kun je contact opnemen met Benjamin door middel van onderstaande gegevens.

Voor meer informatie:
Polar Permaculture Solutions, AS
info@polarpermaculture.com
www.polarpermaculture.com
Publicatiedatum: