Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Stijn Costermans winnaar 2e Slow Food Utrecht Stimuleringsprijs

Meer dan 50 groenten telen zonder gebruik van kunstmest, zware machines en gewasbeschermingsmiddelen. Dat het kan, laat Stijn Costermans zien op De Groentenakker in Odijk. Een tuinderij met een unieke aanpak, die werkt met oogstaandeelhouders. Hiervoor kreeg Stijn Costermans op zondag 10 december de 2e Slow Food Utrecht Stimuleringsprijs uitgereikt. Costermans ontving de prijs uit handen van Sieuwke de Vries, voorzitter van Slow Food Utrecht tijdens een 3-gangenlunch bij petit restaurant Héron in Utrecht.



Een tuinder met visie
Dit jaar is Stijn Costermans begonnen met De Groentenakker. Met inzet van inventief bedachte en zelfontwikkelde zaai-, poot- en wiedapparatuur heeft hij de grond omgetoverd in een waar groentenparadijs. Costermans wil mensen zo kennis laten maken met de enorme diversiteit aan smaken, kleuren en geuren die er bestaan. Daarom kiest hij voor zijn tuinderij voor bijzondere rassen en veel variatie: hij teelt maar liefst 50 verschillende soorten groenten. Deze groenten worden bovendien op biologische wijze geteeld en krijgen de tijd om tot wasdom te komen om zoveel mogelijk voedingstoffen op te nemen en smaak te ontwikkelen. Niet de opbrengst van alle groenten, maar de smaak staat bij De Groentenakker voorop. "Want", zo stelt Costermans, "Is smaak niet uiteindelijk het meest belangrijk? Dat voedsel - naast gezond - vooral lekker is?" 



Oogstaandeelhouders
Uiteraard kan een tuinderij niet bestaan zonder afnemers. Daarvoor heeft Costermans een heel eigen aanpak bedacht: hij werkt met oogstaandeelhouders. Deze aandeelhouders verbinden zich voor een seizoen aan de tuin en zij worden wekelijks voorzien van groenten van het seizoen waarvan ze de herkomst kennen. De teeltplanning stemt Costermans af op het aantal oogstaandeelhouders en zij betalen op hun beurt een eerlijke prijs. Costermans: "Terwijl de aandeelhouders kunnen genieten van dagverse groenten, zorg ik voor een grote diversiteit aan groenten en een verfraaiing van het landschap in Odijk. Bovendien hoeven mijn milieuvriendelijke, duurzame groenten uit Odijk bijna geen voedselkilometers te maken." Costermans staat te popelen om nieuwe oogstaandeelhouders te verwelkomen. Ook vrijwilligers zijn van harte welkom om te komen helpen op de tuin. Uiteraard komt de Slow Food Utrecht Stimuleringsprijs - een cheque van 275 euro - goed terecht. Costermans heeft al een mooie bestemming: een plantmachine om in de toekomst minder te hoeven bukken.



Slow Food Utrecht Stimuleringsprijs
De Stimuleringsprijs van Slow Food Utrecht wordt jaarlijks uitgereikt aan een Slow Food waardig initiatief (good, clean and fair) dat stimulering behoeft. Naast een geldprijs (1 euro per lid van Slow Food Utrecht) zorgt het bestuur van Slow Food Utrecht ook voor extra aandacht voor het initiatief in de media en binnen het netwerk van Slow Food Nederland. De Stimuleringsprijs wordt jaarlijks uitgereikt op Terra Madre Dag (10 december; de verjaardag van Slow Food wereldwijd). Hiervoor kunnen leden van Slow Food Utrecht geschikte professionals voordragen die werkzaam zijn in de provincie Utrecht. Denk aan boeren, tuinders, koks, bakkers of andere professionals die werkzaam zijn in de voedingssector. 



Slow Food Utrecht
Slow Food Utrecht is een lokale community van de (inter)nationale Slow Food beweging die zich inzet voor 'good, clean and fair food for everyone'. Slow Food Utrecht zet zich in voor het behoud van voedselbiodiversiteit en eetcultuur in Nederland. Slow Food Utrecht organiseert workshops, excursies en proeverijen om kleinschalige telers, koks en consumenten uit Utrecht en omgeving bij elkaar te brengen. Dankzij de bijeenkomsten krijg je meer kennis over eten en productiemethoden. Daarnaast staat genieten centraal: genieten van lekker, puur en eerlijk eten. Slowfood Utrecht is te vinden op de website van Slow Food Nederland en op Facebook.



Voor meer informatie:
Publicatiedatum: