Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Start-up Z-farm wint voucher ter waarde van 30.000 euro

Bootcamp “Van Eigen Kweek” levert vier businesscases rond aquacultuur

Aquacultuur kent wereldwijd een groei, maar in Vlaanderen zijn er maar een handvol commerciële kwekers. Om de sector verder te ondersteunen, organiseerde Inagro een bootcamp "Van eigen kweek". Het praktijkcentrum kreeg daarvoor steun van Europa. Vorig weekend verzamelden 18 kandidaat-ondernemers op de site van Inagro om hun ideeën rond aquacultuur uit te werken tot een concreet businessmodel. Winnaars Bart Kregersman, Bert Secru, Machteld De Groef en Thierry Janssens kregen een voucher waarmee ze hun start-up "Z-farm" in de startblokken kunnen plaatsen.

 

Ondersteuning voor aquacultuursector in (West-)Vlaanderen
De groeiende wereldbevolking doet de vraag naar visproducten stijgen, maar de visvangst zit op haar maximum. Aquacultuur kan bijkomende producten leveren die het bestaande aanbod aanvullen. Europa springt op de kar en wil de toekomstgerichte sector ondersteunen. In Vlaanderen zijn er nog heel wat mogelijkheden, maar het is niet evident om een zaak op te starten in zo'n hoogtechnologische sector. Zo vraagt de kweek behoorlijk wat kennis. Bovendien is het startkapitaal aanzienlijk hoog en speelt een goeie bedrijfslocatie een cruciale rol.

"Vlaanderen is op wereldvlak gerenommeerd voor zijn wetenschappelijke kennis over de kweek van verschillende soorten vis. Maar we hebben ondernemers nodig die die kennis omzetten in concrete toepassingen", vertelt West-Vlaams gedeputeerde voor Landbouw en Visserij Bart Naeyaert.
 
Een duwtje in de rug
Om ondernemers met een idee te ondersteunen, organiseerde Inagro de afgelopen zes weken bedrijfsbezoeken bij Vlaamse en Nederlandse professionals uit de sector. Met die inspiratie op zak verzamelden deelnemers uit verschillende disciplines voor de bootcamp "Van eigen kweek". Tijdens het weekend van 18 en 19 november verfijnden ze samen enkele ideeën tot kwalitatieve businessmodellen. Die activiteiten kaderden in het Europese project Aquavlan2, dat streeft naar een economisch, sociaal en ecologisch duurzame aquacultuursector.
 
Bootcamp: work out, training en energy boost
Op zaterdagvoormiddag leefden de deelnemende teams zich in de rol van de consument in. Centrale vragen waren: "wie zal straks mijn vis kopen?", "hoe denkt mijn klant eigenlijk over een aquacultuurproduct?" en "hoe breng ik mijn product op de markt?". Deelnemer Guido Claeyé: "De tweedaagse bootcamp was zeer aangenaam en leerrijk voor mij als startende ondernemer. Wat mij het meest zal bijblijven zijn de gesprekken met de drie experten en de deelnemers uit Zeeuws-Vlaanderen, die al wat ervaring hebben in de sector."
 
In de namiddag bogen de groepen zich over de eigenlijke kweek en de verbetering van het productieproces. Vlaamse en Nederlandse experts ondersteunden de teams met hun kennis. "Heel wat parameters hebben invloed op het productieproces van de kleine larven tot de panklare vis. Denk bijvoorbeeld aan de kwaliteit van het water, de temperatuur en het zuurstofgehalte. Dat vraagt specifieke technische kennis", vertelt Stefan Teerlinck, onderzoeker bij Inagro. De deelnemers namen ook de bedrijfstechnische en commerciële kant van de onderneming-in-wording onder de loep. 

Tussenin konden de ondernemers-in-spe de snoekbaarskwekerij van Inagro bezoeken. "De medewerkers van het praktijkcentrum bouwen kennis op en delen de do's-and-don'ts met de sector", gaat Gedeputeerde Naeyaert verder. "Er is ruimte om zaken uit te proberen en te leren uit fouten. Dankzij het praktijkcentrum moeten de ondernemers die stap kunnen overslaan."
 
En de voucher van 30.000 euro ging naar… 
Met alle puzzelstukken in de hand konden de teams hun businessmodel vormgeven en becijferen. Ze werkten rond de kweek van lotta lotta in combinatie met eendenkroos en Black Worms, innovatieve systemen, forelkweek of garnaal in combinatie met wieren. 
 
Zondagmorgen verzamelden ze opnieuw voor het hoogtepunt van het weekend. Een vakjury onder leiding van de West-Vlaamse Gedeputeerde Naeyaert beoordeelde hun plannen. De groep Z-farm ging naar huis met een voucher van 30.000 euro. Het is uitkijken naar hun eerste testcase voor de geïntegreerde kweek van garnalen en wieren.



"We zijn enorm tevreden met deze steun", vertelt Bart Kregersman van Z-Farm. "Toen we inschreven, hadden we elk een ander idee in ons hoofd. Dankzij de interactie in ons team en de adviezen van de experts zijn we tot een concept van geïntegreerde kweek gekomen. Met de voucher kunnen we meteen een eerste testcase ontwikkelen."
 
Ook hulp nodig?
Via een vouchersysteem binnen Aquavlan2 maken ook de andere deelnemende groepen nog kans op ondersteuning in de uitvoering van hun businessmodel. Ondernemers – en bestaande bedrijven – krijgen een unieke kans om zeer bedrijfsspecifieke vragen te laten beantwoorden. De vragen die opgelost worden met zo'n voucher, moeten wel aansluiten bij de onderzoeksthema's van het project. De volgende keuringsronde van vouchers vindt plaats in april 2018.

Voor meer informatie: 
Inagro
Stefan Teerlinck 
Publicatiedatum: