Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Minder ijzer in chelaten werkt zelfs beter"

Tholen - In de substraatteelt is het toepassen van chelaten aan de orde van de dag. Er bestaan verschillende typen chelaten die allemaal hun specifieke eigenschappen hebben. Van grote invloed op de opneembaarheid van het chelaat is de pH-waarde van het druppelwater en het water in het substraat. Omdat in het wortelmilieu diverse pH's voor kunnen komen, zijn er verschillende chelaten op de markt, die allemaal een eigen specifiek pH traject hebben wat betreft hun werking. 

Vorig jaar is er een onderzoek door Yara en Akzo Nobel met tomaten gedaan. Hieruit bleek dat als de sporenelementen koper, zink en mangaan ook in chelaatvorm toegediend worden, de ijzergift omlaag kan. Het gewas bleek het ijzer efficiĆ«nter op te kunnen nemen. Een betere opname van ijzer en overige sporenelementen leidt tot sterkere planten met een betere kleur en daardoor heeft het meer potentie tot een hogere productie. 


Bovenstaande staafdiagram toont duidelijk een betere kleurwaarde met sporenelementen in chelaatvorm. De SPAD index is een waarde voor de kleur van het blad en daarmee ook bepalend voor het assimilatieniveau. Een betere kleur geeft een hogere assimilatie en productie.

Bram Noordam: "Deze uitslag verbaasde me eigenlijk niet, het bevestigde mijn vermoedens." Yara is trouwens positief gestemd over deze uitslag. De meststoffenfabrikant bepleit al jaren een meer uitgebalanceerde samenstelling van de spoorelementen die gewassen toegediend krijgen. Yara levert onder de naam YaraVita Rexolin een range aan sporenelementen en sporenelementenmengsels in chelaatvorm. Voor ieder gewas is er wel een samenstelling om de teelt te kunnen optimaliseren. De telers ontvangen dan de spoorelementen die afgestemd zijn op de behoefte van de plant. 



Het onderzoek is uitgevoerd op het Proefstation Hoogstraten. Op 350 m2 werd het ras Merlice geplant. Op de helft werd koper, zink en mangaan als sulfaat toegediend en op de andere helft werd het als chelaat toegediend. Het gewas is intensief gevolgd. Wekelijks vonden er metingen plaats. De planten met chelaten waren groener van kleur. Zelfs een lager ijzergehalte was geen probleem om mooi groen te blijven. Bovendien kwam het ook ten goede aan de tomaten. Deze waren grover en daardoor steeg de productiviteit. Bram: "Minder ijzer en toevoeging van drie spoorelementen in chelaat vorm leidt tot hogere productiecijfers, dat is toch wat we willen!"

Voor meer informatie:
Yara Benelux bv
Bram Noordam
Mobiel: +31(0)653932091


Publicatiedatum: