Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Champignons telen op bierafval

In de kelders ''Les Caves de Cureghem'' onder de stad Brussel telen een aantal jonge ondernemers exotische champignons. Zij maken hierbij gebruik van het restafval van Brusselse bierbrouwerijen. 

De onderneming genaamd "Le Champignon de Bruxelles" is drie jaar geleden door drie net afgestudeerde jongeren opgericht. Ze willen de impact op het milieu minimaliseren en bijdragen aan de circulaire economie. Hadrien Velge, één van de oprichters, legt uit: ''Het meeste voedsel wordt gegeten in steden en wij willen de teelt dichterbij de consument brengen. Wij willen dan ook niet exporteren. Onze champignons zijn bedoeld voor de lokale markt.'' De champignons gaan op dit moment vooral naar biologische winkels en restaurants. ''Wij telen nu 1,2 ton per maand, maar we willen graag groeien naar 2,6 ton om winstgevend te kunnen zijn'', voegt hij toe.

Voor het drie maanden durende teeltproces maken zij gebruik van lokale producten. Als bodem gebruiken zij bierafval uit Brusselse bierbrouwerijen in plaats van het hout dat normaliter wordt gebruikt. De zaden kopen zij bij een laboratorium in Gent. De zaden worden in plastic zakken gedaan en op een droge plek met een temperatuur van 22 graden bewaard voor de incubatie. 

Met de teelt van exotische champignons willen ze iets nieuws bij de consument brengen. Er worden drie soorten champignons geteeld: de Shiitake, die in Azië bekend is om zijn anti-tumorale werking; de Nameko, een Japanse champignon; en de grijze koraalvormige Maitake, die al eeuwenlang in de Chinese geneeskunde wordt gebruikt.

De European Mushroom Growers Group bestaat uit de tien grootste producenten van champignons binnen de Europese Unie. Het gaat onder andere om Polen (25,7 %), Nederland (23,5 %), Spanje (8,8 %), Frankrijk (8,7 %), Ierland (6,2 %), Duitsland (6,1 %), Italië (5,6 %) en België (2,5%). De tien landen hebben in 2015 1,11 miljoen ton champignons geteeld, 727.000 voor verse consumptie en 383.000 voor bewerkte producten.

Publicatiedatum: