Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Greenpeace beschuldigd van verkeerde voorstelling van zaken

Volgens IrrigationNZ geeft de petitie die vandaag door
Greenpeace aan het parlement werd gepresenteerd een verkeerde voorstelling van zaken. De petitie gaat over de manieren waarop irrigatie wordt gefinancierd en toegepast. Volgens IrrigationNZ gaat de petitie voorbij aan het brede scala aan voordelen van irrigatie voor Nieuw-Zeeland en aan alle inspanningen die worden gedaan om milieukwesties aan te pakken.

"Greenpeace heeft een petitie ingediend met de bedoeling de overheidsfinanciering van irrigatieplannen te beëindigen. De petitie is misleidend omdat het grootste deel van het geld dat door Crown Irrigation Investments wordt verstrekt aan irrigatieplannen, bestaat uit leningen die met rente moeten worden terugbetaald," zei Andrew Curtis, CEO van IrrigationNZ.

"De financiering door middel van leningen ondersteunt nieuwe irrigatieplannen, maar ondersteunt ook werkzaamheden om bestaande irrigatieplannen te moderniseren, zodat er efficiënter met water wordt omgegaan. Vooral voor dat laatste zou veel maatschappelijke steun zijn, als mensen er beter mee bekend zouden zijn."

Curtis: "De focus van de petitie op irrigatie die wordt gebruikt door melkveebedrijven, geeft niet precies weer hoe irrigatie in Nieuw-Zeeland wordt toegepast. Meer dan de helft van het geïrrigeerde land van Nieuw-Zeeland wordt niet gebruikt voor melkveehouderij maar om gewassen te verbouwen, voor schapen en voor de teelt van groenten, fruit en wijndruiven. De meeste melkveebedrijven in Nieuw-Zeeland gebruiken geen irrigatie."

Moderne irrigatieplannen hebben verder een scala aan milieuvoordelen.


Uit onderzoek van de Stichting voor Akkerbouwkundig Onderzoek is gebleken dat akkerbouwbedrijven die irrigatie toepassen minder stikstof uitspoelen dan landbouwbedrijven die niet irrigeren. Op geïrrigeerde bedrijven kunnen voor een beheersbare plantengroei voedingsstoffen worden toegevoegd die niet afhankelijk zijn van de bodemvochtigheid. Door deze verbeterde plantengroei kunnen er meer voedingsstoffen door de planten worden opgenomen, waardoor het risico van lekkende meststoffen kleiner wordt.

Irrigatie bevordert ook een consistente bodembedekking (met gewassen dan wel grassen) in het zomerseizoen, waardoor de risico's van winderosie van afvloeiing van aarde en sedimenten afneemt. Sedimenten behoren tot de belangrijkste verontreinigende elementen in de waterwegen.

"Het recente rapport over de nationale groententeelt van HortNZ benadrukt dat Nieuw-Zeeland zich moet focussen op het veilig stellen van de voedselvoorziening in de toekomst. Irrigatie helpt ons onze groeiende bevolking te voeden, houdt voedsel betaalbaar en zorgt ervoor dat het hele jaar door een breed scala aan lokale producten kan worden geteeld," voegde Curtis hieraan toe.

"Irrigatie zal in de toekomst zelfs nog belangrijker worden om voedseltekorten of prijs-pieken te verkleinen die het gevolg zijn van droogtes. Droogtes zullen immers vaker optreden door de veranderingen in ons klimaat."

Veel irrigatiesystemen hebben een multifunctionele infrastructuur; de steden Oamaru, Timaru en Kerikeri halen bijvoorbeeld hun drinkwater uit de irrigatie-infrastructuur.

"Irrigatie is van vitaal belang voor de economie van Nieuw-Zeeland. Het heeft naar schatting 5,4 miljard NZ dollar (3,2 mld euro) bijgedragen aan het Nieuw-Zeelandse BBP in 2016-2017. Voor elke 1000 hectare extra geïrrigeerde grond worden er volgens enkele Nieuw-Zeelandse studies minstens 50 nieuwe banen gecreëerd. Voor wat betreft hoogwaardige tuinbouw neemt dit cijfer toe tot meer dan 500 nieuwe banen."

"Nieuw-Zeeland is een wereldleider op het gebied van efficiënte en veilige voedselproductie en irrigatie speelt hierin een belangrijke rol. Irrigatie speelt ook een rol bij het creëren van welvarende gemeenschappen. Boeren en telers werken momenteel al aan diverse activiteiten zoals het afzetten van waterwegen, het beplanten van oevers en het ontwikkelen van milieutechnische bedrijfsplannen. Het zijn activiteiten die nu al leiden tot verbeteringen aan rivieren en in de toekomst nog verdere voordelen zullen opleveren," aldus Curtis.

Bron: scoop.co.nz
Publicatiedatum: