Dé website voor de Nederlandse groententeelt
Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende tuinders

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Nadir Laaguili, Agrona:

ďMet meer bacteriŽn kun je juist stabieler telenĒ

Tholen - Waar lang gedacht werd dat bacteriŽn iets zijn om te bestrijden, is inmiddels wel duidelijk dat deze gedachte niet zomaar opgaat in de tuinbouw. Volgens Nadir Laaguili van Agrona draait het niet om bestrijden van bacteriŽn, maar om het bereiken van de juiste balans. Het bedrijf ontwikkelde hiervoor een heuse plug-and-play kraamkamer voor gunstige, aerobe bacteriŽn.


Nadir dit jaar op de Canadian Greenhouse Conference 
 
"Kijk bijvoorbeeld naar een virus", vertelt Nadir. "Dat krijg je niet weg. Het blijkt dat zoiets altijd aanwezig blijft in het gewas. We zien het ook met bacteriŽn. Als je een steriele, levenloze omgeving hebt, kunnen die makkelijk toeslaan en is er eigenlijk niets om hun groei te beperken." Het is een van de redenen waarom het Berkelse Agrona inzet op het creŽren van een stabiel en gezond bodemleven met behulp van aerobe bacteriŽn. "Met gunstige, aerobe bacteriŽn houd je de balans stabiel en ontstaat een gebalanceerd bodemleven. Deze bacteriŽn houden ook de druppelleidingen schoon. Het organisch materiaal wordt omgezet in anorganisch materiaal en dat is juist weer voeding voor de plant."Beluchtingssysteem
Voor de ontwikkeling van aerobe bacteriŽn is zuurstof essentieel. Daarom ontwikkelde Agrona al eerder het Oxybull beluchtingssysteem. Het is een soort trilplaat die lucht door een speciaal membraandoek pompt en zo miljoenen minuscule bubbels in het waterbassin of -silo aanbrengt. Het verhoogde zuurstofniveau Ė meetbaar tot in de substraatmat - zorgt naast de gunstige groeiomstandigheden van de bacteriŽn, ook voor een betere plantgezondheid. "Er ontstaat een beter wortelgestel, meer groei en hogere producties", aldus Nadir. "En je hebt minder chemie nodig." Het bedrijf levert het apparaat in combinatie hun lijn organische meststoffen AG Stim.Bacteriekweek
Nu heeft Agrona speciaal voor de productie van bacteriŽn het ABR-systeem ontwikkeld: een kraamkamer voor aerobe bacteriŽn. De bioreactor bestaat uit een tank, gevuld met een membraan en met water en een aangekoppelde compressor. BacteriŽn hebben dankzij het membraan in de tank een groot hechtingsoppervlakte. De aangekoppelde compressor drijft de beluchting van het water aan. "In combinatie met de voedingsstoffen ontstaan de omstandigheden voor een optimale vermenigvuldiging", laat Nadir zien. Door het trillen van het membraan laten de bacteriŽn gecontroleerd los en komen zo, samen met het beluchte water, vrij in het irrigatiesysteem.


 
"Met het ABR-systeem zien we een schone druppelleiding en een hoog zuurstofgehalte aan het einde van de druppelleiding. We controleren hiermee het hele systeem", verklaart Nadir. Het systeem staat inmiddels al bij een zaadteler in Enkhuizen. Franse telers hebben er drie besteld en Spaanse en Mexicaanse telers gaan ermee aan de slag. "Zeker bij warme temperaturen is het een uitdaging om het zuurstofgehalte in het water op orde te houden. Dan bieden onze systemen een uitkomst."
 
Stabielere teelt
"Onze bedrijfsfilosofie is dat we gaan voor een gezond en een vitaal gewas", besluit Nadir. "Dat maakt het ook makkelijker telen. Je EC is stabieler en daardoor hoef je minder te corrigeren. Een hogere plantbelasting of afwijkende weersomstandigheden zijn minder snel een probleem, omdat je gewas in balans is en dus tegen een stootje kan. Het is geen wondermiddel, zeker niet. Het is alleen een verzekering van een schone leiding en een garantie dat de nitrificatie van je bodemleven in orde is." 

Voor meer informatie:
Nadir Laaguili 
Agrona B.V.
Tel     : + 31 (0) 10. 7371451
Mob   :+ 31 (0) 6.21515915

 

Publicatiedatum: 14-11-2017
Auteur: Arlette Sijmonsma
Copyright: www.agf.nl

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: