Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Stuk minder voorzichtig geteeld dan voorgaande jaren"

Tholen - Het binnenlandse seizoen loopt ten einde. Krist Hamerlinck van het Belgische bio-kasgroentenbedrijf EcoVeg blikt terug op afgelopen seizoen. 

"De kwaliteit van binnenlandse producten is nog altijd bovengemiddeld. Dat is opvallend, want normaal neemt de kwaliteit aan het einde van het seizoen wat af. Ik denk dat dit komt doordat er een stuk minder voorzichtig geteeld wordt dan voorgaande jaren. Mede door WKK's is er nog genoeg energie in de kassen." De productie bij EcoVeg gaat nog wel even door. "In week 47 oogsten we de laatste paprika's. Met de tomaten gaan we door tot het einde van week 48. De meeste biotelers stoppen rond week 46."

Spanje 
"Door de Spaanse concurrentie staan de prijzen aardig onder druk. Op de binnenlandse markt hebben consumenten vaak voorkeur voor producten uit eigen land, maar in de export naar bijvoorbeeld Engeland en Scandinaviƫ merken we dat de prijzen aan het zakken zijn. Spanje is duidelijk aan het inbreken op de markt. Zodra wij stoppen met leveren, zullen de prijzen wel weer stijgen."

Colorado-kever
Het was geen makkelijk jaar voor EcoVeg. De paprika's werden aangetast door wantsen en de aubergines door de Colorado-kever. "De kevers zullen in de toekomst een punt van aandacht blijven. Half september zijn ze allemaal weggekropen in de grond, en je weet nooit wanneer ze weer boven komen. In de natuur is dit ongeveer vanaf mei. In een verwarmde kas komen ze misschien in februari al wel boven." 



Mexico
EcoVeg heeft ook een teeltbedrijf in Mexico. Hier was de laatste tijd veel discussie over biologisch telen op natuurlijk substraat. Uiteindelijk is besloten dat dit nog steeds mag. In Mexico teelt EcoVeg op een hybride systeem. Krist: "Wij voegen minder dan 20% vloeibare organische stikstof toe. Even leek het erop dat bedrijven die meer dan 20% toevoegen niet meer als biologisch aangeduid mochten worden, maar dit is uiteindelijk weggestemd. De concurrentie is dus nog steeds op volle kracht."

Vooruitblik 
"Voor 2018 hebben we geen grote veranderingen in het teeltschema gepland. Wel gaan we meer aandacht besteden aan roestmijt en andere mijtsoorten."

Voor meer informatie:
EcoVeg
Krist Hamerlinck