Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spinnengif gewasbeschermingsmiddel van de toekomst?

De meeste giftige spinnen zullen je geen kwaad doen, maar de Australische tunnelwebspin moet je niet tegenkomen. Ze dragen een gif dat hun prooi verlamt door het zenuwstelsel te verstoren. Sommige zijn zo krachtig dat ze volwassen mensen kunnen doden.

Wetenschappers hebben ontdekt hoe krachtig bepaald spinnengif is en zijn begonnen met het zoeken naar mogelijke toepassingen. Glenn King, een moleculair bioloog aan de Universiteit van Queensland in Brisbane, Australiƫ, denkt dat de tuinbouwsector erdoor zou kunnen veranderen. In 2005 richtte hij het biotechbedrijf Vestaron op dat inmiddels in Michigan is gevestigd, om spinnengif te gebruiken als basis voor betere gewasbeschermingsmiddelen.

Vestaron richt zich op het ontwikkelen van natuurlijke bestrijding van insectenplagen uit spinnengif door reconstructie in een laboratorium of de productie op basis van genetisch gemodificeerd gist. Ook wordt er gewerkt aan genetisch gemodificeerde planten die zelf insectendodende chemicaliƫn produceren. Vestron heeft van het Amerikaanse Environmental Protection Agency al een goedkeuring binnen om begin 2018 twee van hun producten op basis van het gif van de Australische tunnelwebspin op de markt te brengen, gericht op bloemenkwekers en telers van kastomaten en komkommers. In Europa is hier nog geen sprake van.

De twee middelen die vanaf januari in de VS te koop zullen zijn, Spear-T en Spear-O, bestrijden vier veel voorkomende kasplagen: wittevlieg, trips, bladluizen en spintmijten. Spear-C, waarvan Vestaron verwacht dat het later in 2018 uitkomt, zal een middel zijn tegen bepaalde rupsen.

Lees meer op Quartz (Katherine Ellen Foley)
Publicatiedatum: