Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Marokkaanse tomaten: verwachtingen voor het exportseizoen

De Marokkaanse tomatenexport zal naar verwachting weer lager zijn dan vorig seizoen. In het beste geval komt het op hetzelfde niveau als in 2015-2016. Met een export van 517.000 ton tomaten is er al een daling van 4% waargenomen ten opzichte van 2015-2016.

403.000 ton hiervan wordt geƫxporteerd naar Europa. Volgens Europese statistieken ligt dit cijfer rond de 374.500 ton. De daling heeft ook invloed op de Spaanse export. Deze is sinds vorig seizoen met 12% gedaald. Ondertussen is de Turkse tomatenexport met 70% gestegen tot 100.000 ton. Dit dankzij het Russische embargo op Europese producten. In het algemeen is de export van groenten en fruit met 6% gestegen. Dit komt met name door een stijging van 48% van de verkoop van watermeloenen (137.000 ton ten opzichte van 74.000 ton in 2015-2016).

De APEFL (Association of fruit and vegetable producers and exporters) verwacht geen verbetering te zien in de export van het net begonnen seizoen, met name vanwege de warme weersomstandigheden tijdens de zomer van 2017 in de omgeving Agadir. Dit gebied had een monopolie op het grootste deel van de export. Kwekerijen werden ook geraakt door de hitte en verloren veel kiemplanten. Hierdoor waren de leveringen een week te laat. De hoge temperaturen leidden ook tot slechte vruchtontwikkeling en verkleuringen.

In totaal werden 5.200 hectaren beplant met tomaten. Naar verwachting levert dit 800.000 ton tomaten op. De export zal afhangen van de weersomstandigheden. Vooral van de winterkou, de manier waarop ziektes en plagen onder controle worden gehouden (vliegen in het bijzonder) en de ontwikkeling van de EU-markt die bijna de helft van de Marokkaanse uitvoerhoeveelheid importeert. 
Publicatiedatum: