Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nederlandse kas geopend in Roemenië

Tholen - De Roemeense minister van Landbouw heeft gisteren de nieuwste en grootste kas van het land geopend. De tomatenkwekerij ligt in Biled, vlakbij Timisoara. De kas van 1,7 hectare groot is compleet gebouwd en ingericht door Nederlandse toeleveranciers.

Van oudsher is Roemenië een tuinbouwland. Sinds de val van het communisme is dit echter versloft en is de sector sterk verouderd. De supermarkten liggen vol importproducten, terwijl de consument wel steeds meer vraag krijgt naar (lokale) groenten en fruit.



Om op deze markt in te spelen, is er vanuit Nederland in 2015 een netwerk gestart: het Holland House of Horticulture Roemenië. VB Greenhiouses en VB Climate, Van der Knaap, Aweta, PB Techniek, Luiten Greenhouses, Metazet/Formflex, Van der Windt en het Oekraïense bedrijf AgroEnergy benaderen de markt gezamenlijk en willen zo de Roemeense glastuinbouw verder helpen ontwikkelen.

De kas in Biled, Seradin Biled, heet-ie, is de eerste kwekerij die vanuit dit consortium gebouwd is en is volgens de Roemenen zelf de grootste kas die de afgelopen twaalf jaar gebouwd is. Voor de officiële opening is de groep afgereisd naar Roemenië. Renko Schuil van Metazet / Formflex vertelt dat het project voorspoedig is verlopen. "Zeker als je bedenkt dat we pas 2,5 jaar geleden zijn gestart met de samenwerking is het fijn dat er nu al een concreet project staat." De opening kon rekenen op veel media-aandacht. "Drukbezocht en gisteren al op de Roemeense televisie", vat hij samen.







Lekkere tomaten
Bij de opening vertelde Silvia Raileanu trots te zijn op de hypermoderne kas en dat ze zeker inspiratie opdeed in Nederland. Sterker nog: ze kocht de grond ooit omdat er een warmwaterbron ontsprong en wilde daar een thermisch bad maken. Pas nadat ze een beurs bezocht in Nederland besloot ze de tuinbouw in te gaan en de warmwatervoorziening te gebruiken voor het verwarmen van de kas.
"Bovendien heb ik vier kinderen die echt niet graag groenten eten. Alleen tomaten krijg ik naar binnen - en dan alleen de echt lekkere. Die zijn er momenteel niet hier. Importproduct is vaak al twee, drie weken oud. Wij richten ons echt op de regionale versmarkt." In de kas komen midden december cocktailtomatenplanten op kokossubstraat staan. Silvia mikt op een verkoopprijs van omgerekend 2,20-2,60 euro/kg.

Subsidietrajecten
Om de ontwikkeling van de agrarische sector aan te jagen, zijn flink wat Europese subsidies beschikbaar. Ook de ondernemer achter dit project, Silvia Raileanu, heeft daar gebruik van gemaakt. Toch merkt Renko dat het niet de belangrijkste aanjager is van investeringen in het gebied. "Steeds meer ondernemers zien brood in het telen van veilig voedsel. Daardoor is de investeringsbereidheid er en daarom verwachten we meer. De subsidies zijn niet de motivatie om te investeren. Het draait meer om een hele sector waar nieuw leven in geblazen wordt. De mentaliteit is er, nu moeten we de juiste spullen wegzetten."